Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Over bezinning, herdenking en vieringNOORDWIJK – Tientallen Noordwijkse organisaties werken samen om op 3, 4 en 5 mei te vieren dat de inwoners zeventig jaar lang in vrijheid leven. De voorbereidingen zijn in volle gang en dinsdagavond 17 februari werden de eerste plannen onthuld. Alles wordt in het werk gesteld om Janus voor het eerst te laten spuiten op 5 mei: de naam van het Vuurtorenplein wordt die dag veranderd in ‘Bevrijdingsplein’.
De activiteiten worden verdeeld over drie dagen: 3 mei wordt de dag van bezinning, op 4 mei worden de oorlogsslachtoffers herdacht en 5 mei staat in het teken dat Nederland 70 jaar geleden werd bevrijd door de geallieerden. Het gemeentebestuur ondersteunt deze viering door het doneren van één euro per inwoner.
Op 3 mei komen er twee voorstellingen van het Kleijnkoor, met als thema ‘Kinderen in oorlogstijd, gevolgd door de film ‘Oorlogsgeheimen’. De volgende dag leggen acht kinderen van basisschool De Wakersduin een krans op de oorlogsbegraafplaats, in aanwezigheid van de Canadese militair Roly Armitage (90), die Noordwijk heeft helpen bevrijden.
Op 5 mei wordt geprobeerd een Guinness Wereldrecord te vestigen met de ‘longest liberation parade remembering World War II’. De bedoeling is, dat die dag muziekkorpsen, verenigingen, bandjes en iedereen die muziek kan maken vanuit de verschillende wijken in optocht trekken naar de Koningin Wilelmina Boulevard.
Een van de hoogtepunten moet het moment worden, dat de oude fontein Janus op 5 mei weer in werking wordt gezet. En Janus gaat dan niet zomaar wat spuiten, zo liet Nick Duindam van het 3-4-5 mei Comité weten. Het wordt dan oranje water. Wat natuurlijk heel wat anders is dan Oranjebitter. Wethouder Hans Bakker stelde dat alles in het werk wordt gezet, om deze datum te halen. Op het Bevrijdingsplein staan kraampjes, maar ook goochelaars en dansers. ’s Avonds wordt op het terrein van VV Noordwijk een taptoe georganiseerd, waarna de festiviteiten door de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij worden afgerond met een Bevrijdingsvuur op de Koningin Wilhelminaboulevard.
Burgemeester Jan Rijpstra roept alle inwoners, jong en oud, op om mee te doen aan de festiviteiten: ‘Vrijheid is kwetsbaar en nooit vanzelfsprekend. Er gebeuren heel veel nare dingen; het is goed te beseffen dat we in en democratie leven en dat we er aan moeten werken om deze te kunnen behouden.’