Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Problemen met realisatie project Dever-Zuid

JOEP DERKSEN
LISSE – Op het terrein Dever-Zuid kunnen het beste zo’n 81 woningen gebouwd worden door particulieren. Hierdoor loopt de gemeente veel minder financieel risico, zo kregen de commissieleden donderdag 12 februari tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur te horen.
Al jaren zijn er plannen om op Dever-Zuid maximaal 24 villawoningen te realiseren, maar vorig jaar april bleek al dat die door de gemeenteraad goedgekeurde ideeën niet echt realistisch waren. Uit onderzoek kwam naar voren, dat er een geluidswand moest komen in verband met het naastgelegen bedrijventerrein. Die geluidswand zou twee miljoen euro kosten, zo werd duidelijk. Deze informatie werd tot nog toe echter niet doorgegeven aan de politici. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) kon vorige week echter aangegeven, dat de totale kosten van de geluidswal ‘slechts’ een miljoen euro waren. Maar een ontsluitingsweg die via Geestwater naar de nieuwbouwwijk moet worden aangelegd, kost ook nog eens een slordige miljoen euro. Door al deze financiële tegenvallers hebben de ambtenaren gezocht naar andere alternatieven.
Het meest logische en risicomijdende alternatief is het ontwikkelen van Dever-Zuid in particulier opdrachtgeverschap, waarbij ongeveer 81 woningen gebouwd worden. Hierdoor stijgt de opbrengst van de kavelverkoop aanzienlijk. Maar zoiets bedenken is één ding; het realiseren is een tweede. Want Lisse kan niet zomaar zelfstandig besluiten om meer woningen te bouwen; hiervoor moet toestemming komen van de Provincie Zuid-Holland en de omliggende gemeenten. En dat wordt helemaal niet zo gemakkelijk.
Duidelijk is wel, dat de gemeenteraad snel een beslissing moet nemen. De plannen voor Dever-Zuid liggen al jaren te wachten en het geduld van de accountant raakt op. Als er niet snel concrete ontwikkelingen zijn op Dever-Zuid, dan wordt de ‘Bouwgrond in exploitatie-status’ ingetrokken en moet de gemeente veel geld afboeken. En dat heeft enorme gevolgen voor het weerstandsvermogen van de gemeente; een van de zaken waar de Provincie Zuid-Holland naar kijkt als het gaat om de financiële weerbaarheid van Lisse. De leden van de gemeenteraad buigen zich binnenkort over al deze problemen; ze gaan ook kijken of het mogelijk is om de bouwplannen van Dever-Zuid en Geestwater met elkaar te combineren. Nu is overigens al wel duidelijk, dat de gemeente de komende jaren 140.000 euro per jaar kwijt zal zijn aan rentelasten, zolang Dever-Zuid nog niet bebouwd is.