Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 maart 2015

Ander maaibeleid

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – De gemeentelijke gazons worden voortaan door medewerkers van de SWA gemaaid. Het loonbedrijf Roodenburg B.V. bekommert zich om het onderhoud van de bermen. Dit besluit nam het college van burgemeester en wethouders vorige week.
De insteek is, dat bij het maaibeleid meer rekening wordt gehouden met zowel de natuur als de wensen van de agrariers. Tot nu toe ging dat maaibeleid niet naar wens, zo beaamt wethouder Harry van Schooten. ´Een van de problemen was, dat het maaien van de bermen en gazons tot nu toe in één hand was, terwijl dat twee technieken zijn. Dat gaan we splitsen.´ In plaats van vier keer, wordt er jaarlijks drie keer gemaaid.
De wethouder licht toe, dat de bermen niet meer op vooraf bepaalde dagen gemaaid worden. De gemeente houdt de ontwikkeling van de natuur in de gaten om te bepalen of er bijvoorbeeld vroeger of later in het voorjaar moet worden gemaaid. Van Schooten: ´We willen het flexibeler aanpakken. Eerst was er de afspraak dat het maaien per 1 april zou gebeuren, maar als er een zacht voorjaar is, kan voortaan ook eerder gemaaid worden.´
Overigens heeft het college van burgemeester en wethouders nog altijd niet besloten om bloemrijke bermen in te voeren. ´Waar het mogelijk is, kunnen we die bloemrijke bermen toepassen. We hebben ook afspraken gemaakt, dat de provincie een bijdrage gaat leveren aan die bloemrijke bermen.´ In april laat de gemeenteraad weten welke wensen de politici hebben aangaande het groenonderhoud en of en wanneer er bloemrijke bermen moeten komen.