Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 maart 2015

Beheersing van de ballen

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Jeu de boule; dat is toch dat spel met die grote ballen en zo’n klein balletje? Dat klopt, maar er gaat een hele sportwereld schuil achter dit spel dat door velen uitsluitend op de camping beoefend wordt. Theo van der Salm en Aad Toet van de jeu de boules vereniging De Boel De Boule geven een kijkje achter de schermen.
De Boel De Boule bestaat sinds 1997 en in die tijd is het ledenaantal gegroeid naar 130 mannen en vrouwen; de meeste hiervan zijn de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Het oudste lid is al 92 jaar. Dat is ook één van de redenen waarom de club vooral recreatief speelt, zo laat Van der Salm weten. Het is namelijk de jeugd die meestrijdt aan de echte wereldtop en meedoet met de EK’s en WK’s.
Het jeu de boulespel wordt eigenlijk maar op één officiële manier gespeeld, volgens 36 richtlijnen. Toch zijn er veel varianten, die op Franse campings te zien zijn. Dat is ook één van de redenen waarom Van der Salm en Toet in vier lessen aan geïnteresseerden de basisprincipes van het jeu de boulen bijbrengen. Voor Van der Salm is het de laatste keer en Toet neemt dit stokje over. ‘Juist als je wat verder wilt in deze sport is het eeen kwestie van trainen, tactiek en techniek. Wij leggen de basis in vier lessen, maar dan ben je nog lang geen bouler op niveau. Je kent de basis spelregels en we leren een aantal technische aspecten bij.’
Toet licht toe: ‘Er is een bepaalde manier van werpen noodzakelijk. Het is niet zo maar een balletje gooien. Je bespreekt als twee- of driepersoonsteam een bepaalde tactiek. Je moet bepalen of je een boule gaat plaatsen of dat je een boule van de tegenstander gaat wegtikken. Degene die de ballen gooit richting de ‘but’ (het kleine balletje) is de plaatser en de ander is de tireur; die moet de ballen van de tegenstander wegkaatsen.’
Het allerbelangrijkste in het jeu de boulespel is de worp. Van der Salm doet het voor: ‘Je moet de rug van de hand gestrekt naar voren houden en dan loslaten. Je moet dus niet halverwege je worp de hand omdraaien. Nadat je de boule hebt losgelaten, moet je ‘m nawijzen.’ Net zoals op een camping heeft de Boel De Boule twaalf binnenbanen en zestien buitenbanen met veel verschillende ondergronden; variërend van fijn zand tot grof grint en zelfs twee schelpenpaden.
Het interview is geëindigd. Dan wordt het toch tijd om even snel een spelletje te spelen, want zo moeilijk kan dat toch niet zijn?! De interviewer presteert het de eerste twee beurten niet slecht: één gelijk spel en één winstpotje. Maar bij de derde beurt geeft de ervaring van Toet toch de doorslag; hij wint het ‘duel’ met twee van zijn ballen die het dichtst bij de but liggen. Voor meer informatie: www.jbvdeboeldeboule.nl.