Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 maart 2015

Column

Jeugdbachanaal
Er is iets goed mis in onze samenleving, waarde columnlezer. Onze jeugd wordt blootgesteld aan allerlei verslavende middelen, zoals alcohol, sigaretten en drugs. En waar de overheid hard inzet op het tegengaan van alcohol, onder meer door de Nix18 campagne, biedt dit mogelijkheden voor heroïne en cocaïne-dealers om onze kinderen het pad van de drugsverslaving op te trekken.
Voor alle duidelijkheid: het is goed dat kinderen onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Jeugdige hersenen zijn namelijk in ontwikkeling en alcohol kan de hersenwerking aantasten. Net zoals de straling van mobieltjes en iPads overigens, maar dat is een ander verhaal. De lokale overheid is bezig om horeca en sportverenigingen aan te sporen om geen alcohol meer te schenken aan minderjarige kinderen. Het zou moeten zijn, dat de horeca-uitbaters zich hier redelijk aan houden. Maar het gaat geregeld mis, zo liet burgemeester Marina van der Velde deze week weten. De horeca-uitbaters gebruiken smoesjes als ‘ze komen in groepen binnen en 18-jarigen bestellen ook biertjes voor hun minderjarige vrienden’.
Vooralsnog worden deze smoesjes lankmoedig behandeld; de burgemeester veegde hier in ieder geval niet de vloer mee aan tijdens de politieke vergadering van maandag 23 maart. Terwijl de oplossing toch zo simpel is: alle bezoekers aan een horecagelegenheid krijgen een polsbandje: rood voor onder de 18 en groen (mag alcohol drinken) voor 18-plussers. En die bandjes moeten duidelijk zichtbaar gedragen worden. Dan kun je ook de kinderen betrappen die stiekem bier krijgen van hun meerderjarige vrienden. En deze zelfde maatregel moet ook gelden voor sportverenigingen, want daar schijnt het helemaal een jeugdbachanaal te zijn na menig sportwedstrijd. Ouders zouden wat dat betreft hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het lidmaatschap van hun kinderen moeten opzeggen bij meervoudige overtredingen van het schenkverbod aan minderjarigen. Dan zul je zien hoe snel het schenken aan minderjarigen is afgelopen.
Een ander groot probleem dat moet worden aangepakt, is de beschikbaarheid van goedkope drugs. Tegenwoordig betaal je drie euro voor een biertje, maar krijg je al voor een euro een pilletje. Waar je twee uur mee onder de pannen bent. En je vervolgens verslaafd aan raakt; met alle gevolgen van dien. Hierop bestaat maar één aanpak; keiharde repressie. Het is de taak van de lokale overheid om te voorkomen dat het drugsgebruik onder minderjarige jongeren enorm stijgt en voor grotere problemen zorgt dan het alcoholmisbruik.
Joep Derksen