Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 maart 2015

Kansen en bedreigingen voor lokale economie

KAAG EN BRAASSEM – De lokale economie krabbelt langzaam op, maar toch zijn er nog veel bedreigingen. Directeur E. Bielefeld van Rabobank Groene Hart Noord lichtte woensdag 11 maart een tipje van de sluier op tijdens een speciale thema-avond in het gemeentehuis.
Veel van de activiteiten in Kaag en Braassem richten zich op transport, bouw en dienstverlening. Door de jaren heen hebben de inwoners genoten van een welvaartgroei omdat er meer banen bij kwamen en het beschikbare inkomen hoger werd. Toch blijft het inkomen per hoofd van de bevolking relatief laag ten opzichte van de Randstad. Dit komt ook, doordat veel werknemers in de bouw en landbouw een relatief laag opleidingsniveau hebben.
Ook in Kaag en Braassem zorgen de internetverkopen er voor, dat de retail het een stuk minder goed doet. De tuinbouwbedrijven zitten ook in de hoek waar de klappen vallen. Het aantal tuinbouwbedrijven die hun producten onder glas telen is in vier jaar met 31% gedaald. Het aantal ndernemers met tuinbouw op open grond is tussen 2010 en 2014 afgenomen met 20. Er zijn ook sectoren waar veel banengroei is geweest: gezondheidszorg en medische dienstverlening (+ 10%), horeca, sport en recreatie (+ 12%), logistiek (+ 38%) en kunst, cultuur en natuur (+ 65%). Toch kregen de toehoorders nog een waarschuwing te horen: de komende vijfentwintig jaar daalt het aantal banen met 500.