Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 maart 2015

Ultrafijnstof bedreigt gezondheid inwoners

KAAG EN BRAASSEM – Het is mogelijk om niet alleen het lawaai van de passerende vliegtuigen te meten, maar ook de fijnstof die ze uitstoten. Dit maakten Arnaud Kok van DGMR en Ron Maas van Sensornet maandag 16 maart duidelijk aan de gemeenteraadsleden.
Fijnstof en ultrafijnstof zijn kleine luchtdeeltjes die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Volgens schattingen zorgt de ultrafijnstof er voor, dat mensen die hier regelmatig aan worden blootgesteld, negen maanden korter leven. Het is een alarmerend gegeven, wetende dat dagelijks het ene na het andere vliegtuig over onze gemeente stijgt en daalt. En er valt niets tegen te doen; zelfs het dragen van een mondmasker heeft geen zin, zo laten deze twee experts weten: ‘Het ultrafijnstof gaat daar dwars doorheen’. Waarna het spul in de longen komt en kan leiden tot longontsteking, bloedstollingen, hartinfarcten en mogelijk zelfs ziektes als Alzheimer en Parkinson.
En de inwoners van Kaag en Braassem zitten helemaal in de Bermudadriehoek van het fijnstof: zij hebben niet alleen te maken met de uitstoot van de vliegtuigen, maar ook het verkeer van de A4 en de HSL (Hoge Snelheidslijn). Kok en Maas adviseren dan ook om de eerste stap te nemen, met het daadwerkelijk meten van de hoeveelheden fijnstof en ultrafijnstof die dagelijks over onze gemeente wordt uitgestrooid. Dat meten is niet moeilijk, want het kan gecombineerd worden met de twee bestaande geluidsmeetinstrumenten van Sensornet, die nu al in Leimuiden staan, en het geluidsmeetpunt op Kaag, dat deze week wordt geplaatst en daar een jaar lang zal blijven staan.
Raadslid Ton van Velzen (VVD) vroeg zich af: ‘En als je ultrafijnstof hebt gemeten, wat dan? Hierop liet Rob Loekenbach, clustervertegenwoordiger in de Omgevingsraad Schiphol, weten; ‘Dan kun je in het lobbycircuit bewerkstelligen dat op een andere manier gevlogen kan worden. Bij u als politiek ligt nu de bal voor besluitvorming.’
Na afloop van de bijeenkomst waren de politieke partijen verdeeld. Zo grapte Jan van der Geest (VVD): ‘Natuurgebieden zijn ook natuurlijke bronnen van fijnstof. Dat is een goede reden om het Ghoybos plat te gooien.’ Samen Voor Kaag en Braassem gaat echter het college van burgemeester en wethouders vragen of de geluidmeetpunten kunnen worden uitgebreid met een fijnstofmeetpunt en wat de kosten hier voor zijn.