Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 maart 2015

‘We moeten op de barricades!’

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De gemeente Noordwijk baalt gigantisch van het kabinetsbesluit om windmolens op zo’n 18 kilometer van de kust te bouwen. Die 190 meter hoge molens zullen decennialang het uitzicht vanaf het strand ontsieren; genieten van een prachtige zonbol die langzaam en compleet het achter de waterhorizon verdwijnt, zal binnenkort niet meer mogelijk zijn. En dat is onacceptabel, zo stelt het gemeentebestuur.
Wat minister Henk Kamp betreft, komen de windmolens zo dicht mogelijk bij de kust te staan. Dat zou de kosten voor de bouw omlaag brengen. Hij is in ieder geval verlost van één felle opponent uit zijn eigen partij: het onlangs verdwenen Kamerlid Leegte. Die wees er op, dat molens  verder weg van de kust veel meer wind opvangen, omdat het ver op zee harder en stabieler waait. Maar ondertussen zitten de kustgemeenten met de gebakken peren.
Wat wethouder Pieter Jan Barnhoorn met name stoort, is het feit dat de kustgemeenten was toezegd dat zij de gelegenheid zouden krijgen om aan te tonen dat windmolens goedkoper worden, wanneer ze verder weg van de kust staan. Maar op die uitkomst heeft het kabinet niet gewacht. De gemeenten moeten nu hopen, dat de politieke partijen het kabinet terugfluiten. De kans hier op is niet zo groot in de Tweede Kamer, waar VVD en PvdA een meerderheid hebben. Maar de samenstelling in de Eerste Kamer is sinds de verkiezingen voor Provinciale Staten dermate gewijzigd, dat hier nog kansen zijn voor de kustgemeenten. En die kans zullen de bestuurders zeker niet laten liggen, zo blijkt uit de woorden van burgemeester Jan Rijpstra: ‘We moeten op de barricades! We gaan met de andere kustgemeenten gezamenlijk optrekken.’