Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2015

‘Een echte stap voorwaarts’

JOEP DERKSEN
LISSE – De gemeenteraad zal het voorstel om de drie ambtelijke organisaties samen te voegen, hoogstwaarschijnlijk hartelijk verwelkomen. Lisse is al jaren een vurig pleitbezorger van de realisatie van één grote Bollengemeente. Wethouder Adri de Roon (D66) benadrukte donderdag 21 mei, dat deze nieuwe stap ‘niet gezien moet worden als een verkapte stap naar fusie.’ Maar het is zeker ook geen beweging die leidt tot een zelfstandigere koers van Lisse.
Het vanaf 1 januari 2017 samenvoegen van de drie ambtelijke organisaties, moet veel voordelen opleveren. De kwaliteit van het werk moet verbeteren en de kwetsbaarheid van de organisatie moet omlaag gaan. Ook moeten de kosten naar beneden en de ‘lappendeken’ aan samenwerkingsvormen wordt zo ook een stukje kleiner. De Roon: ‘Er zijn geen plannen voor de komst van één groot gemeentehuis, waar alle ambtenaren hun werk moeten doen.’ In de drie gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom werken momenteel zo’n 450 ambtenaren. Gehoopt wordt, dat over een aantal jaren 5% aan kosten bezuinigd kan worden op de onkosten, zo laat de wethouder weten.
Hij noemt de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) als ‘een lichtend voorbeeld van een goed werkend ambtelijk samenwerkingsorgaan. We verminderen voor onze drie gemeenten op ambtelijk gebied heel wat lappendekens.’ Burgemeester Lies Spruit heeft over het voornemen van de ambtelijke fusie contact gehad met Commissaris van de Koning Jaap Smit. Ze vertelt over Smit’s reactie: ‘Hij feliciteerde ons met deze stap en vond het een goed voornemen. Hij volgt dit met belangstelling.’ Ze vervolgt: ‘Je moet kijken naar wat wel en wat niet kan. Deze ambtelijke samenwerking kan op dit moment. Het is een echte stap voorwaarts.’