Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2015

‘Kijken hoe het balletje rolt’

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – Het vanaf 1 januari 2017 samenvoegen van de drie ambtelijke organisaties, moet veel voordelen opleveren. De kwaliteit van het werk moet verbeteren en de kwetsbaarheid van de organisatie moet omlaag gaan. Ook moeten de kosten naar beneden en de ‘lappendeken’ aan samenwerkingsvormen wordt zo ook een stukje kleiner. Deze nieuwe stap moet niet gezien worden als een verkapte stap naar fusie. Ook zijn er geen plannen voor de komst van één groot gemeentehuis, waar alle ambtenaren hun werk moeten doen. In de drie gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom werken momenteel zo’n 450 ambtenaren. Gehoopt wordt, dat over een aantal jaren 5% aan kosten bezuinigd kan worden op de onkosten.
Burgemeester Arie van Erk liet donderdag 21 mei weten, dat de gemeenteraad op donderdag 25 juni zich nog moet uitspreken over deze ambtelijke fusie. Maar daarna is er ook geen weg meer terug, zo waarschuwde hij in de gemeenteraadsvergadering. Wat hem betreft is de ambtelijke fusie noodzakelijk: ‘We kunnen het voorlopig in principe nog goed aan met onze eigen ambtelijke organisaties. Maar er komt een moment, dat je op allerlei gebieden wat meer spankacht en body nodig hebt. Er komen veel taken op de gemeenten af en het is niet gewenst om de opgebouwde kennis in de verschillende gemeenten te laten versnipperen. Dat is niet toekomstbestendig; daarom moeten we kijken of het anders kan. We willen de kwaliteit verhogen, kwetsbaarheid verminderen, een efficiencyvoordeel behalen en kostenbesparing teweeg brengen.
De burgemeester heeft zijn voelhoorns al uitgestoken bij de ambtenaren. Die zijn heel blij met deze nieuwe stap. Niet alleen weten ze zeker dat ze hun baan houden, ook gaat hun salaris er hoogstwaarschijnlijk op vooruit. Ze worden namelijk onderdeel van een groter orgaan en bovendien worden hoogstwaarschijnlijk alle salarissen gelijk gesteld aan de hoogst gebruikte salarissen die gebruikt worden. Ook heeft Van Erk zijn oor te luister gelegd bij de fractievoorzitters van de verschillende partijen. Hij verwacht dat het voorstel in de raad warm wordt verwelkomd. ‘Maar we moeten kijken hoe het balletje rolt, als de gemeenteraad over dit onderwerp spreekt.’