Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 mei 2015

Onrust over tekorten Floralis

JOEP DERKSEN
LISSE – Het nieuws dat de exploitatie van Floralis veel meer geld gaat kosten per jaar, heeft bij de politiek ingeslagen als een bom. Het college heeft ooit toestemming gekregen van de raad, dat het maximale exploitatietekort per jaar 284.000 euro mag zijn. Maar nu blijkt dat jaartekort ruim 58.000 euro hoger te liggen. Het onderwerp werd woensdag 20 mei besproken tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën.
Grote woorden werden niet geschuwd. Fractievoorzitter Wim Slootbeek vroeg zich af of de gemeente ‘op de rand van de afgrond heeft gestaan, met grote financiële risico’s’. Ook vond hij dat de gemeente niet genoeg kennis in huis heeft om een project als Floralis, waarbij ook woningbouw gerealiseerd moest worden, zelfstandig te beheren. ‘In de toekomst moeten we dit anders regelen.’ Wethouder Adri de Roon (D66) liet weten, dat het in eerste instantie al de bedoeling was, dat een projectontwikkelaar het bouwplan zou oppakken, maar dat de gemeente dit noodgedwongen moest overnemen. Ook zijn voorkeur gaat in de toekomst uit naar marktpartijen die grote projecten als het Huis van Cultuur Floralis gaan oppakken.
Fractievoorzitter Kees van der Zwet (CDA) merkte op, dat afspraken niet schriftelijk zijn vastgelegd en dat de gemeente ‘niet in control’ is geweest. Ook fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) was kritisch. Hij twijfelt of er de komende jaren wel voldoende inkomsten zullen zijn door de gebruikers van Floralis: ‘Hebt u van tevoren wel voldoende gedaan om te kijken of zo’n gebouw überhaupt wel zinvol is? Is het Huis van Cultuur niet gewoon een gesubsidieerde bioscoop?’ De Roon bevestigde, dat het proces ‘niet soepel en gladjes is verlopen. Er zijn allerlei tegenvallers, maar dat rechtvaardigt niet de kwalificatie ‘dramatisch verloop’.’ Hij beaamde, dat een groot deel van de inkomsten van Floralis van de bioscoop komt, maar zonder die bioscoop zou het gat in de begroting nog veel groter zijn, aldus De Roon.
De komende vijf jaren kan het extra tekort van bijna 59.000 euro nog wel worden afgedekt met een reservepotje. Tot die tijd moet er driftig gezocht worden naar andere verenigingen en organisaties die ruimte willen huren in Floralis. Slootbeek twijfelt aan het succes: ‘Met Floralis hebben we er weer een accommodatie bij. Willen we dit soort exploitatietekorten verkleinen, dan zullen we toch besluiten moeten nemen over het sluiten van één of meer accommodaties in Lisse.’
De gesprekken over de financiële tekorten vond raadslid Erik Prins (D66) niet zo interessant. ‘Ik ben geïnteresseerd in wat we verwachten van Floralis uit de regio en niet of we een beoogd tekort van twee of drie ton onder de streep hebben.  Floralis is er; hoe maken we het tot een succes?!’