Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 juli 2015

Column

Pijn

Het college van burgemeester en wethouders gelooft haar collega-bestuurders van de gemeente Teylingen niet op de blauwe ogen. De buurgemeente is bezig met het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan 'Buitengebied Teylingen'. Maar hierin staat niet specifiek beschreven, dat het de campings aan de Boekhorsterweg verboden is om uit te breiden. En wethouder Harry van Schooten liet vorige week weten, dat 'zijn' college er op staat dat dit wel gebeurt.
Enkele jaren geleden probeerde de gemeente Kaag en Braassem om een deel van de campinggronden bij de Boekhorsterweg af te pakken van de gemeente Teylingen. Maar door beter lobbywerk van Teylingen bij de Provincie Zuid-Holland moest Kaag en Braassem juist een verlies van eigen terrein accepteren. Sindsdien staan alle campings bij de Boekhorsterweg op Teylings grondgebied. En dat doet nog steeds pijn, zo bleek vorige week tijdens een persgesprek met de wethouder.
De gemeente Teylingen heeft ons college namelijk toegezegd, dat er een plan wordt opgesteld voor dit gebied, waarbij uitgangspunt is dat de Boekhorsterweg niet zwaarder wordt belast met verkeer. Maar Van Schooten laat hierover weten: 'Dat is voor ons niet voldoende. Nu wordt een bestemmingsplan vastgesteld (door Teylingen, JD), waarin niet staat wat wij willen. We zien graag dat die afspraken in het bestemmingsplan gehonoreerd zouden worden.' Voor alle duidelijkheid, waarde columnlezer, dat heeft hélemaal niets, maar dan ook niets te maken met wantrouwen van ons college richting het Teylingse gemeentebestuur.
Van Schooten verwoordde het als volgt: 'We hebben alle vertrouwen in het college van Teylingen. Maar we stellen een beroepschrift in om onze rechten zeker te stellen.' En uit deze woorden blijkt, dat dit 'vertrouwen' niet echt heel groot is, om het maar op z'n zachtst te zeggen. Het college wil niet meewerken aan een wens van de campingeigenaren om hun toeristische activiteiten uit te breiden. Terwijl de gemeente Kaag en Braassem tegelijkertijd wél 45.000 euro uitgeeft voor de stichting Kaag en Braassem Promotie. 'Om Kaag en Braassem als toeristische gemeente te ontwikkelen', zo stelde Van Schooten in hetzelfde persgesprek. En geld uitgeven aan een verbreding van de Boekhorsterweg, zodat hier meer verkeer over kan rijden, is het college ook niet van plan.
Het blijkt maar weer, dat ondanks alle retoriek over gemeentelijke samenwerking, de realiteit toch veel weerbarstiger is. Als puntje bij paaltje komt, worden onderhuidse gevoelens belangrijker dan de zaken waar het écht om draait; het vergroten van de toeristische aantrekkingskracht van zowel Kaag en Braassem als Teylingen.
Joep Derksen