Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2015

Spandoeken springkussenfestival zorgen voor ophef

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST - Nadat bekend werd dat de Oranjevereniging Oegstgeest het springkussenfestival niet meer wilde organiseren, trad Chris Schollaardt, eigenaar van Café de Gouwe, op als reddende engel. Hij zette alles in het werk om het springkussenfestival tóch te laten doorgaan. En dat is gelukt; het 'Gouwe Springkussenfeest' vindt plaats op zondag 23 augustus van 13.00 tot 17.00 uur bij Café de Gouwe.
Enthousiast had Schollaardt al wat spandoeken opgehangen op openbare ophanglocaties om aan te kondigen, dat dit evenement alsnog gaat plaatsvinden. De Oranjevereniging deed dat in andere jaren ook zonder legeskosten te betalen, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Vorige week donderdag hing hij de spandoeken op, maar al de volgende dag meldde de gemeente zich bij de café-eigenaar om hem te sommeren dat die spandoeken onmiddellijk verwijderd moesten worden.
Volgens de gemeente mogen alleen stichtingen (die geen winstdoelstelling hebben) deze openbare ophanglocaties gebruiken. En een café is een commerciële onderneming, dus helaas voor Schollaardt. Hij maakte deze ontwikkeling via de sociale media bekend en kreeg spontaan van een aantal inwoners de mogelijkheid om zijn spandoeken op hun privé terreinen op te hangen.
Ook de politiek bemoeit zich nu met deze kwestie. Gemeenteraadslid Marcus Rolloos (VVD) laat weten: 'Het lijkt mij onzin dat een stichting wel spandoeken mag ophangen, maar als een café het (springkussenfestival, JD) organiseert, dan mag dat niet. Het gaat niet om wie het organiseert, maar of het evenement een ideëel karakter heeft. In dit geval is dat zeker het geval en in plaats van dwarsliggen moet de gemeente dit faciliteren. Regels zijn er om mensen te dienen en niet andersom!'