Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 september 2015

Veel interesse voor Dorpskerk tijdens Open Monumentendag

JOEP DERKSEN

LEIMUIDEN – Tijdens de 29e editie van Open Monumentendag bezochten door het hele land ruim een miljoen mensen één of meerdere monumenten en monumentale gebouwen. Een deel van deze mensen bezocht de markante Dorpskerk, waarvan de deuren speciaal voor deze gelegenheid waren open gesteld.

De Dorpskerk te Leimuiden is een bakstenen zaalkerk met een grotendeels ingebouwde toren waarop zich een houten achtkant met naaldspitsje bevindt. De door een houten tongewelf overdekte kerk heeft spitsboogvensters, gescheiden door lisenen. De kerk is in 2012 gerestaureerd. In de eveneens toen nieuw gebouwde “kloostergang” en zalencomplex de ”De Ontmoeting” zijn een aantal bewaarbare onderdelen uit de onlangs gesloopte Oostenkerk overgebracht.

Op zaterdag 12 september en zondag 13 september konden de bezoekers genieten van een kleine expositie. Deze tentoonstelling stond in het teken van het jaarthema van de Dorpskerk: 'Kunst & Ambacht in/rond het monument de Dorpskerk'. Het aantal bezoekers viel met bijna dertig mensen wat tegen, zo laat Bert Tijselink, organisator en verzorger van Open Monumentendag, weten. De meeste mensen bezochten de Dorpskerk en de Ontmoeting op de zaterdag.

De vrijwilligers hadden een kleine expositie in elkaar gezet, met daarin voorlichting over de historie van de kerk en de kunst en ambachten die in de kerk te bewonderen zijn. Zoals het glas-in-lood, maar ook het houtsnijwerk uit 1805, dat in de voorpaneel en de toegangsdeur van de herenbank gemaakt is. Deze informatie paste perfect bij het thema van Open Monumentendag van dit jaar: 'Kunst en Ambacht'. Tijselink merkte, dat eigenlijk maar zo'n 10% van de bezoekers de expositie met interesse bekeek. 'Het is jammer, maar ik ben er niet teleurgesteld om; iedereen heeft zijn eigen interesses.'

Volgend jaar doet de Dorpskerk waarschijnlijk wel weer mee aan Open Monumentendag. Tijselink: 'Ik vind het belangrijk dat je toch je geschiedenis een beetje weet. We hebben ook veel leuke reacties gehad.' Toch gaat er wel één ding veranderen: 'Ik ga wel adviseren om alleen zaterdags mee te doen. Je hebt vrijwilligers nodig en je moet je afvragen of je voor acht bezoekers de zondag van de vrijwilligers wilt opofferen.'