Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2015

Slingeren tussen empathie en angst

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De komst van een grote groep vluchtelingen, die zes dagen lang ergens ondergebracht worden, kan tot heel verschillende emoties leiden. Zo vond er in Rotterdam een kleine volksopstand plaats, maar in een gemeenten als Teylingen werd binnen 24 uur zoveel kleding en knuffels aangeboden door de inwoners, dat de gemeente dit moest beëindigen.

Op dinsdag en woensdag organiseerde de gemeente drie informatiebijeenkomsten. Wethouder Floris Schoonderwoerd vatte deze bijeenkomsten samen: 'Dit onderwerp roept heel uiteenlopende emoties op: niet alleen een golf van empathie en medemenselijkheid, maar ook heftige gevoelens van angst en woede over politieke keuzes die gemaakt zijn.' Tijdens de bijeenkomst voor omwonenden, die maandagavond gehouden werd, gingen de vragen met name over de veiligheid en werd de toezegging gedaan, dat er extra politiebewaking zou komen. Op de vraag of de ouders hun kinderen veilig naar het zwembad konden laten gaan, was het antwoord van burgemeester Marina van der Velde ondubbelzinnig: 'Ja.'

Al vrij snel na de aankondiging van de komst van de vluchtelingen, hadden 25 inwoners zich aangemeld als vrijwilliger. Ook het ambtelijk apparaat wordt vol ingezet om de vluchtelingen 24 uur per dag te begeleiden. Als de gemeenteraadsleden willen, kunnen ze een bezoekje brengen aan De Tweesprong. Maar dan moeten ze tegelijkertijd wel de handen uit de mouwen steken. Van der Velde: 'We willen niet dat het aapjes kijken wordt en dat vluchtelingen gestoord worden. Als raadsleden hier behoefte aan hebben, willen we het faciliteren. Maar we willen dan het liefste, dat ze zich beschikbaar stellen voor het opscheppen van het eten bijvoorbeeld.' Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) liet weten, dat ze zich al als vrijwilliger had aangemeld.

Negatieve reacties heeft het college van burgemeester en wethouders nog niet ontvangen en ook van bedreigingen richting de politici uit de gemeenteraad is geen sprake geweest. 'De mensen hebben gereageerd, zoals wij hoopten dat Roelofarendsveen zou reageren', liet fractievoorzitter Roel Terraneo (D66) weten.

De burgemeester laat weten, dat het niet de bedoeling is, dat mensen massaal allerlei spullen komen aanbieden bij de gemeentewerf, De Tweesprong of het gemeentehuis. 'De vluchtelingen mogen maar één tas meenemen. Knuffels hebben ze in overvloed en wat ze nodig hebben, én mee kunnen nemen, is minimaal.' Op de website http://www.kaagenbraassem.nl/actueel/nieuwsberichten_42871/item/crisisnoodopvang-voor-vluchtelingen-in-kaag-en-braassem_32887.html?pk_campaign=Redirects&pk_kwd=vluchtelingen kunnen inwoners de voortgang volgen en wordt ook aangegeven welke spullen de vluchtelingen nog nodig hebben.