Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 oktober 2015

Vluchtelingen krijgen onderdak in De Tweesprong

JOEP DERKSEN

ROELOFARENDSVEEN – Vanaf woensdagavond 21 oktober worden 120 vluchtelingen zes dagen lang ondergebracht in De Tweesprong (Lucas van Leydenlaan 2). Gedurende die tijd staan bedden klaar in de tennishal en achterliggende gymzaal voor deze mannen, vrouwen en kinderen. Ook het horecagedeelte kan niet worden gebruikt door de inwoners. Het zwembad en de sporthal blijven wel open. Op dinsdag 27 oktober stappen de vluchtelingen weer in bussen om dan naar een andere plaats vervoerd te worden.

Het besluit om de vluchtelingen tijdelijk onderdak te verlenen werd zaterdagavond 17 oktober genomen door het college van burgemeester en wethouders. De fractievoorzitters van alle politieke partijen laten desgevraagd weten dit besluit unaniem te steunen. Dit is al de vierde gemeente waar de vluchtelingen uit onder meer Syrië en Irak ondergebracht worden. Na Ter Apel en Rotterdam zaten ze vorige week in Nieuwkoop; in een bejaardentehuis waar ze eigen kamertjes hadden.

Burgemeester Marina van der Velde heeft deze mensen bezocht en constateerde dat het 'een rustige groep mensen' was. Hierna heeft het college contact gehad met het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) en werd afgesproken dat de vluchtelingengroep zes dagen lang in Roelofarendsveen kunnen bivakkeren. In een besloten bijeenkomst waar de pers werd geweerd, werden vijftig omwonenden afgelopen maandag geïnformeerd over de komst. Na afloop liet de burgemeester weten, dat dit samenzijn rustig was verlopen en 'dat er helemaal geen boze mensen' waren. Overigens waren er wel drie politieagenten aanwezig, maar zij waren er volgens de burgemeester alleen maar 'om toelichting te geven'.

Opstand

In Vriezenveen kwam eerder deze week een groepje vluchtelingen in opstand, omdat ze het zat waren om de paar dagen van hot naar her gereden te worden. En nu moeten ze weer van aparte kamertjes in een grote hal slapen. Zal dat niet voor onrust zorgen? Van der Velde erkent, dat hier rekening mee gehouden wordt. Ik ga morgen (dinsdag 20 oktober, JD) met de asielzoekers praten en de boodschap brengen dat ze naar ons toe gaan en dat de omstandigheden hier anders zijn en minder. Maar dat we er alles aan doen om hun gastvrij te laten voelen. We maken die zes dagen voor hen zo aangenaam mogelijk.'

Volgens wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) was het slechts een kwestie van tijd voordat ook op Kaag en Braassem een beroep zou worden gedaan om te zorgen voor tijdelijke opvang. 'We voelden dat de druk omhoog ging om de crisisnoodopvang te faciliteren. Deze mensen zijn heel erg gelaten en zitten in de wachtkamer voor het asielzoekerscentrum. Daar start de procedure. Maar nu zitten de asielzoekerscentra overvol, vanwege de voortdurende toeloop van nieuwe vluchtelingen.'
En waarom heeft het college gekozen voor De Tweesprong als opvanglocatie? De burgemeester: 'Dit is één van de crisisopvanglocaties. Qua voorzieningen en winkels in de buurt is dit de meest geschikte locatie, die niet teveel geïsoleerd ligt.'

Overdag zijn de vluchtelingen vrij om te gaan en staan waar ze willen. Ook in omliggende dorpen als Voorhout, Nieuwkoop en Lisse waren tijdens hun verblijf regelmatig groepjes vluchtelingen te zien, die door de dorpjes wandelden. 's Avonds worden ze geacht om tussen 22:00 uur en 07:00 uur in De Tweesprong te blijven. Verenigingen als DOSR, De Treffers en de jeu de boulesvereniging hebben al aangegeven activiteiten te organiseren voor de vluchtelingen. Wie zich als vrijwilliger wil inzetten, kan zich aanmelden bij: vluchtelingen@dedriemaster.nu.