Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Con Passione brengt kamerkoormuziek naar hoger niveau

JOEP DERKSEN

ROELOFARENDSVEEN / OUDE WETERING– Het Kamerkoor Con Passione geeft zondag 20 maart een uniek concert, met de titel 'Paradisi Gloria'. Het thema van dit optreden bij De Spreng (Kerkstraat 50, Oude Wetering) is 'Passie' en de koorleden geven werken ten gehore van topkwaliteit koorcomponisten.

Iedereen heeft wel eens gehoord van Bach, Beethoven en Mozart. In hun dagen waren zij ook actief als koorcomponist. Maar ook nu nog worden er veel schitterende liederen gemaakt, die tijdens het optreden te horen zijn. Dan gaat het om werken van Caldara, Kaandorp en Gjeilo. Maar ook kan genoten worden van Fauré, Duruflé, Sévérac en Kats-Chernin.

In 1998 begonnen Marja en Aad Olijerhoek samen met Ronald Threels met het Kamerkoor Con Passione. Ze wilden een koor opzetten, waarbij de K staat voor Kwaliteit. De koorleden pakken het serieus aan; zij oefenen thuis op de stukken, zodat tijdens het gezamenlijk zingen alleen nog maar de details gefinetuned hoeven te worden. In eerste instantie had Con Passione vier leden, maar inmiddels is dat uitgegroeid naar zo'n 17 personen, met Martine des Tombe als dirigent.

Regelmatig geeft het Kamerkoor optredens; niet alleen in deze gemeente, maar ook in de regio. Bijzonder aan Con Passione is, dat de zangers de moeilijkere instudeerbare stukken ten gehore kunnen geven. 'We zijn meerstemmig, soms zelfs tot achtstemmig', laat Marja weten. 'We zijn een a capella koor, maar worden bij optredens ook begeleid.' Zo ook bij het optreden van 20 maart, waarbij Jeroen Koopman het kerkorgel bespeelt.

De afgelopen jaren zijn er mensen bijgekomen en afgevallen bij het Kamerkoor Con Passione, zo laat het echtpaar weten. 'Rond 2003 gingen we de lat hoger leggen, door te stellen dat de stukken sneller ingestudeerd moesten worden. Hierdoor vond een kleine spoeling in het koor plaats. In de jaren daarna zijn er weer goede stemmen bijgekomen, waarvan de meesten zangles hebben gehad.' Overigens zijn nieuwe koorleden nog altijd welkom, met name waar het gaat om tenoren en bassen.

Alle leden van het Kamerkoor kijken uit naar de voorstelling van zondag 20 maart, die om 15:00 uur begint. 'We gaan ons uiterste best doen om een prachtig concert te geven!' laat Aad enthousiast weten. 'Het wordt een passieconcert, waarin werken worden gebracht die betrekking hebben op de verrijzenis van Christus. Maar we zingen ook niet-kerkelijke muziek; we zijn niet verbonden aan een kerk of kerkgenootschap.'


Iedereen wordt uitgenodigd om te komen genieten. 'We gebruiken prachtige muziek van koorcomponisten, die nu nog minder bezongen worden. Er is zoveel moois te beluisteren als het om koormuziek gaat!' Kaartverkoop vindt plaats bij Boekhandel Veenerick te Roelofarendsveen. Voor meer informatie: T: 071 501 2157 of E: conpassione@ziggo.nl. W: www.conpassione.nl.