Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 februari 2016

Gevecht tegen windmolens lijkt te stranden

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het gemeentelijke gevecht tegen de komst van windmolens bij de kust begint steeds meer te lijken op het trekken aan een dood paard. Vorige week werd bekend dat de Tweede Kamer instemde met de komst van windmolens langs de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust. De nationale politiek kiest hiervoor, omdat het plaatsen van windmolens bij IJmuiden-Ver nog eens 1,3 miljard euro extra gaat kosten.

Inmiddels zijn er ook mensen die kijken naar de kansen die windmolens bij de kust brengen. Van een paar honderd zwierende windmolens kunnen er in ieder geval 193 versierd worden in de kleuren van evenzoveel verschillende landen. Maar zover zijn de besturen van de verschillende kustgemeenten nog lang niet. Ondanks dat onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond, dat het toerisme niet veel minder wordt. Windmolens staan immers ook al aan Duitse, Belgische, Franse en Scandinavische kustlijnen.

Maar in een officiële mededeling laten de kustgemeenten weten, dat ze teleurgesteld zijn in de resultaten van een onderzoek naar de effecten van windmolens langs de kust. Minister Henk Kamp heeft een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) laten uitvoeren naar de effecten van het plaatsen van windturbines dicht op de Nederlandse kust. Hierbij is volgens de kustgemeenten echter uitgegaan van onjuiste, verouderde aannames. Stichting Vrije Horizon laat aanvullend onderzoek uitvoeren naar de meerkosten van het plaatsen van windturbines op locatie IJmuiden-Ver. Daar zouden de grotere windturbines zorgen voor een hogere opbrengst en zou de duurzaamheidsdoelstelling uit het Energieakkoord van 14% schone energie in 2020 binnen bereik kunnen komen.


Wethouder Pieter Jan Barnhoorn, voorzitter van de Stuurgroep Kustgemeenten laat weten: 'De plaatsing van honderden windturbines in het zicht van de kust leidt tot een hekwerk met industriële aanblik op de dag en knipperende rode kerstboomverlichting in de nacht. Het vrije uitzicht van Hoek van Holland tot Den Helder verandert hierdoor definitief van aanblik, terwijl er een alternatief is, IJmuiden-Ver.' Het onderzoek dat in opdracht van de Stichting Vrije Horizon wordt uitgevoerd, moet half april beschikbaar zijn. Maar of het nog enig effect heeft, valt te betwijfelen.