Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2016

Column

Petitie

KAAG EN BRAASSEM – De vader en stiefmoeder van de mishandelde, gekleineerde en psychologisch geterroriseerde kinderen hebben anderhalf en drie jaar celstraf gekregen. Omdat het Openbaar Ministerie geen poging tot doodslag kon bewijzen, stelde de rechtbank deze straf vast die veel lager was dan de eis.

Het Openbaar Ministerie had namelijk gevraagd om de vader zeven jaar in het cachot te gooien en de stiefmoeder 6 jaar, met daarbij ook nog TBS. Maar beide personen lopen binnen twee jaar al weer over straat. Ze hebben namelijk al een jaar in voorarrest gezeten. En met de welhaast standaard uitgevoerde '1/3de aftrek van de gevangenisstraf in verband met goed gedrag' is die gevangenisstraf in een oogwenk voorbij.

De poging tot doodslag kon dus niet bewezen worden en voor zware mishandeling gelden lagere 'maximale straffen'. En de rechtbank stelt ook nog, dat Petra M. geen tbs krijgt, 'omdat niet is voldaan aan de eisen die de wet daaraan stelt'. En ondertussen zullen de beide kinderen de komende jaren tot tientallen jaren nodig hebben om over hun jeugdtrauma's heen te komen.

Ik vraag me toch af, waarde columnlezer, wat er gebeurt met een rechter als hij/zij dat vak vele jaren uitoefent. Word je dan gehard na het zien van allemaal leed? Huilende kinderen die mishandeld worden, bijna tot de dood er op volgt? Krijg je na verloop van tijd een olifantenhuid? En ga je dan op een gegeven moment zulke lage straffen opleggen, die voor veel mensen volkomen onbegrijpelijk zijn?

De rechtgelijnde figuren zullen zeggen over de gerechtelijke tik op de vingers van de vader en de stiefmoeder: 'Zo hebben we het met ons allen afgesproken in deze rechtsstaat.' Maar is dat wel zo? Vinden wij, dat (stief)ouders die zonder enige spijt kinderen mishandelen, vernederen, buiten in de vrieskou laten staan en dwingen om hun plas op te houden, er vanaf mogen komen met maximaal drie jaar cel? Ook wanneer door al die acties een meisje een hartstilstand krijgt en dus even feitelijk dood is? Wordt het niet tijd voor een petitie om te vragen om hogere straffen voor dit soort 'ouders'?


Joep Derksen