Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2016

Huisbezoeken tegen uithuiszettingen

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De woningbouwcorporatie Woondiensten Aarwoude heeft het initiatief genomen, om zoveel mogelijk te voorkomen, dat huurders hun woning uitgezet worden. Daarom is een samenwerking opgezet met de gemeente, politie, MeerWonen en een twintigtal zorginstanties. Directeur Rogier van der Laan van Woondiensten Aarwoude lichtte de nieuwe ontwikkelingen toe op donderdag 14 april.

Woondiensten Aarwoude maakt bij haar huurders met een betalingsachterstand onderscheid tussen de zogeheten 'stakkers' en 'rakkers'. Waarbij met de 'rakkers' de mensen bedoeld worden, die bewust een huurachterstand oplopen en niet mee willen werken aan een oplossing. De overige groep mensen lopen tegen persoonlijke problemen aan, zoals werkloosheid, een overlijdensgeval in het gezin of verslaving. En vaak is er sprake van meerdere problemen tegelijk.

De medewerkers van Woondiensten Aarwoude komen regelmatig mensen tegen, die geen post meer openmaken en geen telefoon meer op te nemen. Uit angst geconfronteerd te worden met de belastingdienst of schuldeisers. En zo belanden deze mensen steeds verder in de put. Vorig jaar werden zeven gezinnen hun huurhuis uitgezet, op een totaal van 2.000 woningen. Daarom is het initiatief genomen om langs te gaan, zodra mensen een maand huurachterstand oplopen. Om te kijken, wat er aan de hand is en hoe de huurachterstand weggewerkt kan worden.

Zo'n bezoek brengt regelmatig ook andere zaken aan het licht. Zaken waar de medewerkers van Woondiensten Aarwoude niet voor zijn opgeleid, maar waar andere organisaties als GGZ, GGD of MEE wel bij kunnen helpen. Deze bezoeken zijn begin dit jaar van start gegaan en inmiddels is er met tien huurders een gesprek geweest. Dat heeft er toe geleid dat drie huurders het initiatief namen om de huurachterstand direct te betalen. En anderen werden weer geholpen door hen in contact te brengen met zorginstanties.

Van der Laan laat weten, dat het juist vroegtijdig opmerken van problemen, er voor kan zorgen dat die problemen niet dramatisch uit de hand lopen. Wanneer iemand alcoholverslaafd is, kan met het aanpakken van die verslaving erger worden voorkomen. De instanties sluiten binnenkort een convenant, waarbij ze afspreken om informatie met elkaar uit te wisselen. Maar ook vermoedens van illegale activiteiten, zo informeert Van der Laan: 'Als wij een wietlucht ruiken, dan melden we dit bij de politie.'


Het uiteindelijke doel, is dat er geen mensen meer op straat gezet hoeven te worden. En die uithuiszetting kan al gebeuren bij een huurachterstand van drie maanden, ofwel een bedrag van 'slechts' 1.500 euro. Als het noodzakelijk is, vraag Woondiensten Aarwoude om een gerechtelijk bevel tot uithuiszetting, maar Van der Laan laat wel weten: 'Uithuiszetting is de laatste weg die we bewandelen, als er geen uitzicht meer is op een oplossing.'