Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2016

Retentiebassin gaat wateroverlast tegen

JOEP DERKSEN

LISSE – Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad een plan voorgelegd voor verbeteringsmaatregelen voor de wateroverlast in de Van der Veldstraat. Met de aanleg van een 'retentiebassin' van 220 m3 onder het Meer en Houtplein moet een groot deel van de wateroverlast tot het verleden behoren. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijkheid om de hele Van der Veldstraat te herontwikkelen. De leden van de commissie Ruimte & Infrastructuur bespraken dit onderwerp donderdag 14 april.

Al een aantal keren heeft de gemeente geprobeerd om de riolering in de Van der Veldstraat te verbeteren. Maar toch lijden de bewoners daar keer op keer onder wateroverlast. Écht tot het verleden zal die overlast nooit zijn, zolang de huidige huizen daar staan, op het laagste punt van Lisse. Maar er zullen nog heel wat regenbuien vallen, voordat een eventuele herontwikkeling van die straat ook daadwerkelijk kan gebeuren. Alle bewoners zouden het hier mee eens moeten zijn en dan zouden zij er ook nog uit moeten komen met de gemeente waar het gaat om de verkoopprijs van hun huizen.


Voor het zover is, moet er dus een andere oplossing gevonden om wateroverlast tijdens en na heftige regenbuien zoveel mogelijk te voorkomen. Het college van burgemeester en wethouders stelt daarom voor om een 'retentiebassin' – een grote bak om water op te vangen – van 220 m3 te plaatsen onder het Meer en Houtplein. De kosten hiervoor bedragen zo'n 800.000 euro. De meeste partijen waren het hier wel mee eens, zo bleek tijdens de vergadering. Al pleitte commissielid Gerrit Meiland (CDA) er wel voor om de wateroverlastproblemen 'integraal aan te pakken'. Commissielid Martijn Tibboel (VVD) wilde dat het college zich eerst zou richten op het herontwikkelen van het gebied en dan pas een retentiebassin aan te leggen, als die herontwikkeling niet mogelijk zou blijken. Maar wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) stelde: 'Als je gaat herontwikkelen, gaat er jaren overheen voordat je alle mensen hebt uitgekocht. Ik zou niet al die jaren wachten voordat je de bak plaatst.' Tijdens de gemeenteraadsvergadering wordt dit onderwerp verder besproken.