Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Massale steun voor behoud subsidie groenonderwijs

Alleen D66 stemt tegen motie

Nieuwkoop > Vrijwel de gehele gemeenteraad stemde donderdag 26 mei in met een motie voor herstel van de subsidies voor het groenonderwijs. De rijksoverheid bezuinigt hierop en de lokale politiek wil dat het college van burgemeester en wethouders druk moet leggen op de Tweede Kamerfracties om deze bezuiniging tegen te houden. Alleen 'onderwijspartij' D66 stemde verrassend genoeg tegen dit initiatief.

Groen onderwijs gaat niet alleen over het leren over de bloemetjes en de bijtjes. Studenten krijgen kennis over bijvoorbeeld dierenverzorging, machinale technieken, grond en infra en watermanagement. Gemeenteraadslid Egberts (CDA) verwoordde de gevoelens van niet alleen zijn partij, maar ook MPN/PN, Samen Beter Nieuwkoop, SGP/ChristenUnie en de VVD. 'Het groenonderwijs is in en rond Nieuwkoop ontzettend belangrijk voor de werkgelegenheid. Leerlingen van het Wellant College kunnen na het afronden van hun opleiding, ondanks de economische crisis, nog steeds aan de slag in één van de groene beroepen. Er is een verdubbeling van instroom in het groenonderwijs nodig om aan de vraag naar arbeidskrachten te voldoen.' Hij riep D66 op 'om alsnog van de bank af te komen en met ons mee te doen'.

Maar fractievoorzitter Marco Oehlenschläger (D66) piekerde er niet over. 'We kunnen hier van uit Nieuwkoop er niet zoveel van zeggen. Het zijn de (landelijke, JD) PvdA en VVD die een voorstel van D66 en ChristenUnie in de Tweede Kamer opzij hebben geschoven. Als wij het willen regelen, moeten we naar de landelijke partijcongressen van VVD en PvdA om dit via de verkiezingsprogramma's te regelen. Ook zijn er meer onderwijssectoren waarover we ons zorgen maken.'


Maar met dit verhaal kreeg Oehlenschläger geen enkele steun van de andere partijen. Wethouder Trudy Veninga (CDA) stelde zich vierkant achter het uitvoeren van de motie: 'Ik zal zorgen dat het (verzoek tot intrekking van de bezuinigingen, JD) bij de griffie van de Tweede Kamer komt en dat het uitgedeeld wordt aan alle partijen.'