Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

'Op zoek naar een rijke Chinees'

GOM-directeur wil werk zo snel mogelijk afmaken

JOEP DERKSEN

BOLLENSTREEK – Na jaren van economische teruggang en nu de woningmarkt zich weer flink aan het herstellen is, ziet de toekomst van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) er ook een stuk beter uit. GOM-directeur Onno Zwart kon daarom veel goed nieuws melden.

De GOM is nu vijf jaar actief met het tegengaan van verrommeling. In totaal is al 140.000 m2 aan oude schuurtjes en ongebruikte kassen gesloopt. En inmiddels is al duidelijk waar er op 128 plekken door de hele Bollenstreek GOM-woningen komen. Maar voorlopig is er nog genoeg te doen voor Zwart, want in totaal kan de streek 780.000 m2 aan oude constructies opruimen. Bovendien moeten er 600 GOM-woningen gebouwd worden.

Een positieve ontwikkeling voor de GOM is het afschaffen van de 'Ruimte voor Ruimte-regeling'. Tot vorig jaar konden eigenaren van oude schuurtjes hun bezit laten slopen, waarna ze het recht kregen om hiervoor in de plaats (dure) huizen te bouwen. Hierop konden flinke winsten gemaakt worden. Deze Ruimte voor Ruimte-regeling was een provinciaal initiatief, maar nu deze mogelijkheid niet meer bestaat, blijft er nog maar één regeling over. Wie nu nog 'bedrijfsmatig vastgoed' wil slopen, kan hiervoor een financiële vergoeding krijgen van de GOM. Zwart is er blij mee: 'Het afschaffen van de Ruimte voor Ruimte-regeling voorkomt het idee dat overal woningen gebouwd worden. Je houdt dus sturing op het openbaar houden van het ruimtelijk gebied.' Ook houdt de GOM nu, samen met de zes Bollengemeenten, één compleet overzicht van welke verrommeling verdwijnt en waar nieuwe GOM-woningen gerealiseerd kunnen worden.


Formeel heeft de GOM tot 2030 om de hele Bollenstreek qua aantal hectares eersteklas bollengrond (2.625 hectare) en nieuwe GOM-woningen op orde te krijgen. Voor iedere nieuwe GOM-woning komt er minimaal 165.000 euro binnen. Dat geld kan deels gestoken worden in de aankoop van verrommeld vastgoed en deels om leningen af te lossen. Maar de snelheid waarin dit gebeurt, is dus afhankelijk van de inkomstenstroom. Hoe meer GOM-woningen er gebouwd kunnen worden de komende tijd, hoe sneller afspraken met eigenaren van verrommeld vastgoed gemaakt kunnen worden. Zwart grapt: 'De komende jaren ploeg ik door; dat is de tragiek van een GOM-directeur. Maar een rijke Chinees mag bellen en de bouwtitels kopen. Dan kunnen we in een paar jaar tijd het werk afmaken.'