Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Wethouder mag inwoners geen mes op de keel zetten

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaat veel te snel met haar voorstel om grondeigenaren van het deelgebied De Poelen te onteigenen. Zeker nu deze grondeigenaren projectontwikkelaar Vorm Ontwikkeling BV hebben ingehuurd om in dat gebied zelf de gewenste woningbouw te realiseren. Advocaat Willem van der Werf informeerde de leden van het politiek forum op maandag 30 mei, dat de gemeente wettelijk gezien de eigenaren van de grond de mogelijkheid moet geven om hun grondgebied zelf te ontwikkelen.

De wethouder probeerde nog wel om toestemming te krijgen voor het starten van een onteigeningsprocedure. Volgens haar zou hier geen tijdsverlies zijn voor het bouwproject, dat in 2019 opgeleverd moet worden. Bovendien zouden de eigenaren en projectontwikkelaar dan nog vier maanden de tijd hebben om hun bouwplannen verder uit te werken, om de onteigening te voorkomen. Maar de politieke partijen moesten er niets van weten. Commissielid Ger van Emmerik (SVKB) stelde: 'Laten we nog even wachten; er zit geen tijdsdruk op.' Ook fractievoorzitter Paul van Emmerik (VVD) ging niet mee met 'zijn' wethouder. 'We vinden het niet passen om de inwoners het mes op de keel te zetten. Het is onnodig dwingend.'


Ook zijn de onderhandelingen over de grondprijs nog maar zo'n jaar bezig en dat is niet te lang, zo vond fractievoorzitter Esther Loos (D66): 'Het voelt niet lekker om in te stemmen met het onteigenen.' En commissielid Ronald Wesselink (CDA) vond dat de grondeigenaren de tijd moeten krijgen om de plannen door te rekenen.' Zelfs PRO was niet meer overtuigd van de noodzaak om nu de onteigeningsprocedure op te starten. Fractievoorzitter Ilse van der Poel (PRO) wil dit bespreken in haar fractie. Het ziet er naar uit, dat de grondeigenaren en de projectontwikkelaar in ieder geval tot eind augustus de tijd krijgen om hun ontwikkelingsplannen uit te werken.