Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2016

Duivels dilemma

Joep Derksen

Nieuwkoop > De SGP/ChristenUnie staat voor een duivels dilemma. Fractievoorzitter Van Belzen moet bij zichzelf afwegen, of hij de huidige koopzondagen opnieuw ter discussie wil brengen. Want als hij dat doet, loopt hij het risico dat een meerderheid van de politieke partijen besluit om het aantal uren waarop winkels op zondagen open mogen zijn, worden uitgebreid. Terwijl de SGP/ChristenUnie de koopzondagen juist het liefst zou willen afschaffen.

Van Belzen had tijdens een meningsvormende raad een supermarktondernemer uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen. Deze ondernemer was voorafgaand aan de invoering van de koopzondag tegenstander, maar tijdens de vergadering bleek hij door de verkoopervaringen juist voorstander te zijn geworden. Zijn omzet is gigantisch gestegen door de koopzondagen: 'Ik dacht dat mensen maar een keer een dubbel te kunnen uitgeven, maar ik heb een buitenproportionele omzet gedraaid. Terugdraaien van de koopzondagen gaat niet meer, alleen als dat landelijk gebeurt. De consument is er nu aan gewend om op zondag boodschappen te halen.'


Van Belzen gaf aan, dat hij graag een onderzoek wil laten uitvoeren of omwonenden last hebben van drukte door de koopzondagen. Ondanks het feit, dat er op een daarvoor bestemde website geen enkele klacht is binnen gekomen. Het CDA bleek tegenstander van zo'n onderzoek: 'Er zijn geen klachten van ondernemers die het water aan de lippen is gestegen door de koopzondag. Van kerkgangers horen we ook geen klachten. Een evaluatie zal geen ander licht werpen op wat we twee jaar geleden hebben besloten.' En raadslid Martin Hoekstra (D66) voerde de druk nog wat verder op: hij opperde dat de zondagopeningstijden nog wel eens kunnen worden uitgebreid. Raadslid Kees Hagenaars (MPN/PN) viel hem bij: 'Bij een evaluatie kunnen we inderdaad kijken naar de openings- en sluitingstijden.' Raadslid Jan Hardenberg (VVD) was het hier helemaal mee eens. Zijn partij gaat inzetten op verruiming van de openingstijden, mocht er een onderzoek komen naar de koopzondagen. De bal ligt nu bij de SGP/ChristenUnie om te zien of deze partij het aandurft om de koopzondagen opnieuw ter discussie te stellen.