Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 augustus 2016

Forse financiële tegenvaller bouw integraal kindcentrum

Huismussen kosten gemeente driekwart miljoen euro

LISSE – Door de vondst van mussen- en vleermuissporen loopt de bouw van het integraal kindcentrum (ikc) St Josephschool aan de Achterweg forse vertraging op. Hierdoor stijgen de kosten voor de gemeente met 787.000 euro. Wethouder Adri de Roon (D66) toonde zich dinsdag 16 augustus allerminst geamuseerd over deze situatie. Daarnaast draait de gemeente op voor nog eens 464.000 euro voor werkzaamheden in het openbaar gebied. Daarom vraagt het college van burgemeester en wethouders een extra krediet aan van 1,25 miljoen euro.

De St Josepschool verdwijnt van haar huidige locatie naar de Achterweg (locatie MVO Lucia). Al jaren bestaan plannen om daar dan een ikc te bouwen. De gemeenteraad ging eerder al akkoord met een krediet van 5,3 miljoen euro. Maar toen was nog geen rekening gehouden met de kosten voor zaken als het verleggen van kabels en leidingen. Nu blijkt, dat hier 464.000 euro voor uitgegeven moet worden.

De grootste tegenvaller (787.000 euro) is echter het uitstel van de bouw van de school. Dat komt doordat er een flora- en fauna-onderzoek gedaan moest worden naar onder meer de aanwezigheid van mussen en vleermuizen. De Roon: 'De vertraging kwam door het verplichte flora en faunaonderzoek vanwege huismus en vleermuizen waarvan sporen werden aangetroffen. Het onderzoek is in oktober afgerond, maar vervolgens moeten we zes maanden wachten voordat we de procedure kunnen beginnen. Hoewel we nu al weten wat we moeten doen, zoals het plaatsen van nestkastjes.' Hij vervolgt: 'In de afgelopen jaar zijn de marktomstandigheden behoorlijk gewijzigd. De bouwmarkt zit in een stijgende lijn en we verwachten dat we hogere prijzen hebben bij de aanbesteding.'


De gemeente verwacht, dat de rijksoverheid uiterlijk begin volgend jaar een ontheffing verleent, zodat het nieuwe ikc uiteindelijk toch gerealiseerd kan worden. De hele gang van zaken bezorgt De Roon haast slapeloze nachten: 'Het is diep treurig. Er wordt gelet op de flora en fauna. Ze zijn beschermd en daar moet je aan voldoen. Maar het is jammer dat zoiets vier seizoenen lang onderzocht moet worden. Er zijn sporen aangetroffen en het is vreemd dat je vier seizoenen later nog moet onderzoeken of daar wat zit. Dat zou toch wat sneller kunnen.'