Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 augustus 2016

'We hebben hier muziek, vuur, gratis eten en kunnen genieten'

LEIMUIDEN – In Bodegraven en Nieuwkoop worden de vakantiekinderweken afgesloten met een groots vuur, waarbij de door de kinderen gemaakte hutten in grote vlammen verzwolgen worden. Maar in Leimuiden gebeurt dit met een vuurkorffestival, waarbij brandweermannen de stukken hout van de hutten één voor één in grote 'korven' gooien.

Dit jaar wordt het vuurkorffestival voor de tweede keer georganiseerd, na het succes van vorig jaar. Het is hét klapstuk en tevens slotstuk van een week vol met evenementen voor de kinderen van 4 tot 12 jaar, waarin ze onder meer konden knutselen en deelnemen aan een theaterworkshop. In de nacht van donderdag op vrijdag kon de jeugd zelfs (zonder ouders!) slapen in de hutten, wat een groot succes was. Maar liefst 260 weekbandjes werden dit jaar verkocht.

Paula de Koning is één van de vrijwilligers en ze geniet van het vuurkorffestival, al denkt ze met enige weemoed nog wel terug aan de tijd dat ze zelf als kind deelnam aan de vakantiekinderweken, die dit jaar haar veertigjarig jubileum viert. 'Toen ik zelf meedeed, gingen we het hout nog verbranden op een grote stapel. Het liefst willen we dat weer terug hebben.' Vorig jaar was er eigenlijk te weinig sloophout, maar daar was op vrijdag 19 augustus geen sprake van: honderden kilo's aan schoon sloophout liggen klaar om opgestookt te worden. Iets verderop speelt een 'kinderband' keiharde muziek, maar de organisatie heeft voor alle kinderen oordopjes beschikbaar gesteld.

Dan is het grote moment daar; de brandweermannen vervullen deze avond de functie van vuurkorfmanagers en steken het hout in de korven in brand en voeden de vlammen continue. Dit tot groot plezier van de aanwezige kinderen. Yuko, Soraya en Deniz staan bij elkaar en hebben veel plezier bij het evenement: 'We hebben hier muziek, vuur, gratis eten en kunnen genieten', zo stelt de 12-jarige Soraya. Voor haar is het nu het laatste jaar dat ze mee mag doen, maar dat vindt ze ook prima: 'Die andere kinderen zijn heel erg klein!' Maar de 10-jarige Deniz kijkt daar anders tegenaan. In ieder geval is dit vuurkorffestival één van de hoogtepunten van deze week.

Voorzitter Paul Hagenaar is al sinds 1988 ('Een mooi voetbaljaar!') betrokken bij de vakantiekinderweken. Hij kijkt tevreden toe hoe dit vuurkorffestival succesvol verloopt. Maar, zo laat hij weten, het liefst zou hij zien dat alle hutten in één groot vreugdevuur zouden verdwijnen: 'Ik heb onderzoek laten uitvoeren en daaruit blijkt, dat het afvoeren van sloophout schadelijker is voor het milieu, dan verbranden'. Na uren dooft het laatste sloophoutstukje, maar de voorzitter kijkt al weer vooruit naar 2017: 'Dan wil ik lokale bandjes met jong talent een podium geven om op het vuurkorffestival op te treden.'

Joep Derksen