Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Architect moet Noordwijkse stijl bewaken

NOORDWIJK – Een architect, die 'geen lokale binding en geen lokale opdrachten heeft' in deze gemeente moet worden aangesteld als 'Supervisor Architectuur'. De gemeenteraad wil dit, omdat dan individuele bouwprojecten door hem begeleid kunnen worden. En dat moet weer leiden tot 'een grotere eenheid en samenhang' van de nieuwbouw.

De architect moet juist helemaal geen ervaring hebben in Noordwijk, om belangenconflicten te voorkomen, zo stelde de gemeenteraad op donderdag 15 september. Hij/Zij moet niet alleen er op letten, dat ieder bouwplan past in de 'Noordwijkse stijl', maar ook ondersteunend zijn waar het gaat om overleg tussen de gemeente en projectontwikkelaars. Ook behoort tot de taken om de '(ruimtelijke) kwaliteit in het plangebied te bewaken'. Het D66-voorstel kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad en wethouder Hans Bakker gaat een voorstel opstellen, hoe zo'n supervisor architectuur aan het werk moet gaan.


Fractievoorzitter Peter van Bockhove (LSNZ) liet wel weten: ,,We zoeken iemand die zowel architectonisch bezig is, maar zich ook met de stoepranden gaat bemoeien. Dat gaat niet altijd goed. Misschien moet je naar twee personen kijken.' Fractievoorzitter Roberto ter Hark (VVD) was ronduit tegen: ,,We gaan het doorbelasten aan de ondernemers die bij ons willen ontwikkelen. Dat is ondernemersonvriendelijk! Drie Noordwijkse architecten hebben prima laten zien, dat ze de Noordwijkse stijl kunnen uitvoeren. Dit is geen horde, maar een polsstokhoogwedstrijd.''