Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 september 2016

Duurzame energie gaat in kleine stapjes

BOLLENSTREEK – De proef met het plaatsen van zonnepanelen, die in 2015 van start ging in het buurtschap De Engel (gemeente Lisse), is geslaagd. En inmiddels vragen huurders van woningbouwcorporatie Stek uit Teylingen, Lisse en Hillegom massaal om deze panelen. Ruim 1.400 panelen heeft Stek dit jaar beschikbaar voor 235 woningen en al 205 adressen hebben nu al zonnepanelen gekregen, of hebben deze in het vooruitzicht, zo laat Stek-directeur Hans Al weten.


Steeds meer gemeenten stellen plannen op om in bijvoorbeeld 2040 'klimaatneutraal' te zijn. Maar Al wil zover niet gaan voor 'zijn' woningen. 'We willen de energieconsumptie in woningen zoveel mogelijk beperken. Maar wij moeten meer keuzes maken. De prioriteit 'energie' moet niet ten koste gaan van andere zaken. We hebben ook te maken met de zorg voor mensen met beperkingen en statushouders, bijvoorbeeld. Ook moeten een heleboel woningen onder een bepaald huurniveau zijn.' Wel heeft Stek als doel, dat de gemiddelde energievoorziening van alle woningen in 2020 op het energielabel niveau 'B' ligt. Dan hebben de woningen standaard HR-plus-glas in de woonkamers en slaapkamers. Maar ook spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie van meer dan 10 centimeter.