Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Ict uitbesteden of niet

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad staat de komende maanden voor een moeilijke keuze. Blijft de gemeente zelf zorgen voor haar eigen ict, wordt het uitbesteedt aan een commerciële marktpartij of neemt een grotere gemeente (Alphen) al deze taken over? De fractieleden van SVKB discussieerden maandag 19 september over dit onderwerp.

Uit een onafhankelijk onderzoek blijkt, dat het zelf beheren van de ict door de gemeente de goedkoopste oplossing is. Maar voor zo'n 100.000 euro meer, kan een commerciële marktpartij veel taken overnemen. Als Alphen ditzelfde werk gaat doen, dan kost dat de gemeente volgens de berekeningen liefst 600.000 euro meer.

Voor raadslid Ger van Emmerik (SVKB) was het daarom duidelijk: ,,Als je zelf de ict-taken wilt uitvoeren, kunnen we als gemeente mogelijk niet alles zelf realiseren. Waar het gaat om de beoordeling van de drie keuzes (ict zelf doen, door een marktpartij of door Alphen, JD), biedt de marktpartij de meeste voordelen. En het is een half miljoen euro goedkoper dan wanneer een grote gemeente het doet.''


Alleen raadslid Christian Malin had nog zijn twijfels. ,,Voor gemeenten van onze grootte is het onrendabel om zelf de ict te doen. Deze taken laten uitvoeren door Alphen heeft veel pluspunten, alleen de kosten zijn een stukje hoger.'' Dit leidde tot de reactie van raadslid Kelly Straver: ,,Die kosten liggen een half miljoen euro per jaar hoger!'' Malin kreeg geen steun binnen zijn partij. SVKB pleit daarom voor het aanbesteden van de ict naar een commerciële partij, waarbij ook Kaag en Braassem zelf nog ict-taken blijft uitvoeren.