Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 september 2016

Kinderen gaan weer naar school


LEIMUIDEN – Zeepbellen en verkeersveiligheid; het lijkt een vreemde combinatie. Toch bliezen alle 349 kinderen van de basisscholen De Schakel, Torenvalk en Kleine Wereld deze zeepbellen de lucht in om aan te geven dat de jongste generatie weer naar school gaat. Wethouder Herman Haarman (D66) blies donderdag 25 augustus de eerste zeepbel.

En aandacht voor de verkeersveiligheid is belangrijk, zo informeerde de wethouder. Vorig jaar waren er in Kaag en Braassem maar liefst 25 verkeersslachtoffers te betreuren en dit jaar zijn dat er al 16, waarvan één met een dodelijke afloop. In de eerste maanden nadat de scholen weer zijn geopend na de zomervakantie stijgt het aantal verkeersslachtoffers zelfs met 30%. Dat komt ook, omdat er veel kinderen voor het eerste op hun nieuwe fietsen en fietsjes stappen om naar school te gaan. Haarman: 'We houden deze bellenblaasactie om verkeersdeelnemers er op te attenderen rekening te houden met deze jonge verkeersdeelnemers.'

Kinderen die net aan het verkeer deelnemen, reageren namelijk nogal eens impulsief en zijn gemakkelijk afgeleid. Hierdoor kunnen ze in één keer de weg oversteken. Directeur Bas Vos van basisschool De Schakel pleit er dan ook voor, dat ouders hun kinderen met de fiets (of lopend) naar school brengen. Hierdoor kunnen ze hun kinderen beter leren om zich als fietsdeelnemer beter te gedragen. En bovendien zijn er minder auto's op de weg, wat het fietsen voor de kinderen veraangenaamt.

Nadat Haarman luidkeels aftelde van 5 naar 1 bliezen alle kinderen de zeepbellen de lucht in. Dankzij de duizenden bellen weet nu heel Leimuiden, dat de kinderen weer naar school gaan.


Joep Derksen