Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2016

Vaart maken met extra sociale woningbouw

KAAG EN BRAASSEM – Een meerderheid van de gemeenteraad wil het college van burgemeester en wethouders toestemming geven om verder te gaan met het proces voor de extra sociale woningbouw. Dat betekent, dat het college mag uitzoeken of de vier locaties (Connexxionterrein in Leimuiden, locatie Van Egmond (Woubrugge), Schoolbaan in Roelofarendsveen en Noordeinde in Hoogmade) goed genoeg zijn voor het bouwen van in totaal zo'n 150 woningen.

Tijdens de fractievergaderingen van maandag 19 september spraken alle partijen over dit onderwerp. Voor PRO was er geen twijfel mogelijk. Hans Klink stelde: ,,Het lijkt wel of we nu constant het probleem aan het verschuiven zijn van de ene naar de andere locatie. We gaan iedere keer tegen hetzelfde aanlopen. We hebben altijd belanghebbenden in het spel en op een gegeven moment moeten we een keer een besluit nemen.'' Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) vulde aan: ,,Iedereen vindt dat er gebouwd moet worden, maar wel aan de andere kant van het dorp. Nu komen er geen nieuwe argumenten meer.''

Fractievoorzitter Esther Loos (D66) liet weten: ,,Het is prima om nu onderzoek te doen naar de geschiktheid van de vier locaties, maar er moet daarna een tussenmoment komen om te beslissen over de vraag of op deze locaties ook daadwerkelijk sociale woningbouw komt. We moeten hiermee niet wachten tot de bestemmingsplanprocedure begint, want dan kun je er niets meer aan doen.' Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) gaf aan, dat haar partij graag wil dat het besluit nog een maand wordt uitgesteld. Dan kunnen de omwonenden van de Schoolbaan en Noordeinde nog met nieuwe argumenten komen over de (on)geschiktheid van die locaties en alternatieve locaties uitwerken. Maar aankomend burgerlid Jan van der Geest (VVD) moet hier niets van weten: ,,We zijn niet van het uitstel, maar gaan voor logisch en onderbouwde keuzes.''

De fractieleden van het CDA twijfelen er sterk aan, of Noordeinde een geschikte plek is om sociale woningen te bouwen. Gemeenteraadslid Thijs Mooren stelde: ,,De polder is niet zo groot. Het agrarisch bedrijf heeft een geurcirkel. Je hebt met de molenbiotoop te maken.'' De partij gaat er voor pleiten, dat er toch weer gekeken wordt naar de mogelijkheid om woningen te bouwen op de Hoogmadese Wetering II, in plaats van op Noordeinde. Maar om er zeker van te zijn, dat Noordeinde ongeschikt is, gaat het CDA toch akkoord met het onderzoek, dat het college van burgemeester en wethouders laat uitvoeren. Ook komt deze partij met een amendement om de locatie Beukenlaan IV van de reservelijst voor sociale woningbouw af te halen.


Joep Derksen