Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 oktober 2016

Meer crematies door hogere grafrechten

Begraven wordt opnieuw duurder in de gemeente Nieuwkoop. Begrafenisondernemers noemen de prijzen nu al ‘pittig’. Zij zien dat steeds meer nabestaanden vanwege de kosten afzien van het huren van een graf. In plaats daarvan kiezen mensen vaker voor een crematie.

Joep Derksen

Nieuwkoop - Het bericht van de nieuwe prijsstijging komt totaal onverwacht voor Annelies Meijer, die onlangs Yarden & Leliveld overnam. Het is uiteindelijk de consument die moet betalen, weet zij. ,,We verhogen de tarieven van de gemeente niet, maar rekenen die één op één door.’’ Meijer noemt de huidige tarieven voor een graf ‘pittig’. ,,Je moet soms voor twintig of dertig jaar betalen om van een graf gebruik te mogen maken. Dan zijn de kosten hoog en de tarieven in Nieuwkoop zijn nu al vergelijkbaar met die in Alphen’’, stelt de Nieuwkoopse begrafenisondernemer.

Dit jaar gingen de tarieven voor het begraven reeds met 8 procent omhoog. Voor een eigen graf betaalt de inwoner van Nieuwkoop 2120 euro, voor een periode van twintig jaar. De begrafenis zelf kost 515 euro en voor het plaatsen van een grafsteen komt daar 123 euro bij. Komend jaar volgt een prijsstijging van nog eens 5 procent. Nieuwkoop wijt de extra kosten aan het feit dat de begraafplaatsrechten nog steeds niet kostendekkend zijn.

De stijgende kosten voor het begraven nopen nabestaanden tot het maken van een andere keuze, namelijk cremeren. Meijer: ,,Oudere mensen denken vaak: ‘Moet ik mijn kinderen opzadelen met het onderhoud van het graf?’ Het uitstrooien zit vaak bij een crematierecht, bovendien heb je ook niet de kosten van een steen voor op het graf. Het huren van een graf brengt pittige prijzen met zich mee.’’

Meebetalen

Twan van Vliet van Correctief Uitvaartverzorging uit Ter Aar schrikt van de nieuwe tariefsverhoging. Maar volgens hem is begraven nog wel goedkoper dan in buurgemeente Alphen. Maar ook bij hem in Ter Aar wint cremeren terrein. ,,Ook vanwege de kosten. Want grafrechten verlopen na tien jaar, waarna nieuwe grafrechten gekocht moeten worden. De kinderen willen er vaak niet meer aan meebetalen.’’


De gemeente Nieuwkoop kent vier gemeentelijke begraafplaatsen. Naast Nieuwkoop en Ter Aar zijn er laatste rustplaatsen te vinden in Zevenhoven en Nieuwveen. Alphen telt acht algemene begraafplaatsen.