Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

OZB verhogen voor komst Panorama Tulipland

LISSE > Wethouder Adri de Roon (D66) zou de komst van Panorama Tulipland naar Lisse 'heel mooi' vinden. Dit liet hij maandag 24 oktober weten tijdens de vergadering van de seniorenraad. Al jaren ligt dit kunstwerk van schilder Leo van den Ende opgeslagen in kisten, omdat er onenigheid is tussen hem en twee andere eigenaren van het werk over onder meer de verdeling van de inkomsten.

Onlangs werd bekend, dat er weer een nieuwe poging wordt gedaan om het panorama uit de kisten te halen en hiervoor wordt gekeken naar Museum De Zwarte Tulp. De nieuwe voorzitter van dit museum, Herman Hollander, ziet het panorama ook graag komen en de leden van de seniorenraad waren het hier mee eens. In de tijd dat Van den Ende nog werkte aan zijn panorama kwamen duizenden bezoekers naar de hal in Voorhout, waar dit gebeurde. Wanneer dat panorama in het Museum De Zwarte Tulp komt te hangen, zou dat ook heel goed zijn voor de inkomsten van het museum zelf, zo was de gedachtegang.

Maar De Roon waarschuwde voor al te groot optimisme. Hij liet weten, dat nu al voor de derde keer geprobeerd wordt om het Panorama Tulipland naar Lisse te halen. De twee eerdere pogingen zijn mislukt, zelfs nadat een buitenlandse investeerder had aangegeven, dat hij 10 miljoen euro(!) wilde bijdragen aan het verhuizen van het panorama. De wethouder: ,,Als icoon voor deze streek zou het prachtig zijn, dat Panorama Tulipland naar Lisse komt. Maar of het voor elke prijs is, zie ik de behandeling in de gemeenteraad met belangstelling tegemoet.'' Hij opperde: ,,Als de hele gemeenschap het wil dat het panorama naar Lisse komt, en we hebben er wat voor over, dan moet de verhoging van de OZB voor dit doel geen probleem zijn. Maar de gemeente gaat deze kar niet trekken.''


Joep Derksen