Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 oktober 2016

Regels buigen

Nieuwkoop > 'Soms moet je out of the box denken'. Dit advies gaf Leonard de Boer van Tom in de Buurt, tijdens een vergadering over de toekomst van de zorg voor de inwoners. Hij gaf met een voorbeeld aan, hoe er veel geld over de balk wordt gegooid.

De Boer gaf als voorbeeld: 'We zijn bezig met huisuitzettingen om dat samen met de woningbouwvereniging op te tuigen. Dat is heel duur voor de maatschappij; je moet de woning ontruimen en zorgen voor daklozenopvang.' Regelmatig worden mensen het huis uitgezet, omdat ze een huurachterstand hebben van 'slechts' 1.500 euro. De huisuitzetting zelf, de ontruiming van de spullen en de daklozenopvang levert de gemeente echter per keer een schadepost op van 20.000 euro.


Je zou dus kunnen zeggen, dat het goedkoper is om de huurachterstand in één keer te betalen. Maar dat kan er weer toe leiden, dat mensen helemaal niet meer aan hun huurverplichtingen gaan voldoend. De Boer erkende dit dilemma, maar pleitte wel: 'Ik snap dat de gemeente die 1.500 euro niet wil betalen, maar je spaart er wel 20.000 euro mee uit. Je moet out of the box denken. Regels buigen of politiek gedogen zou welkom zijn.' Wethouder Annette Pietersen wilde hier niet diep op ingaan, maar wel liet ze weten, dat regels buigen mogelijk is 'om huisuitzettingen te voorkomen'.