Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

16-jarigen mogen ook na 22:00 uur bij horeca naar binnen

NOORDWIJK > Van de gemeenteraad mogen minderjarigen van hartelust tot diep in de nacht feesten in de ene of andere kroeg. Omgeven door bier, wijn, baco's en andere alcoholische verslavingen. Een voorstel van het college van burgemeester en wethouders om die kinderen na 22:00 niet meer bij de kroegen naar binnen te laten, werd door de gemeenteraadsleden afgewezen.

Al jaren mogen minderjarige kinderen geen alcohol meer drinken. Toch blijken in de uitgaansgemeente Noordwijk 25% van de 12- tot 18-jarigen wel eens meer dan vijf glazen alcohol per week achterover te klokken. Het is een zorgwekkende ontwikkeling. In buurgemeente Katwijk is een succesvol beleid opgezet, waarbij 18-minners na 22:00 uur niet meer bij een kroeg, bar of disco naar binnen mogen. De kinderen, die er op dat tijdstip wél zijn, mogen daar gewoon blijven. De controle blijkt op deze manier beter te werken, om te voorkomen dat deze tienertjes alcoholische drankjes aangeboden krijgen van oudere vrienden.


Burgemeester Jan Rijpstra wilde hetzelfde systeem in deze gemeente invoeren. Maar stuitte donderdag 15 december op een weerbarstige gemeenteraad. De politieke partijen Puur Noordwijk, VVD, CDA en D66 stelden, dat deze bescherming van onze jeugd tegen de alcoholverslaving 'tot ongewenste situaties kan leiden.'' eerst moet hierover overleg plaats vinden met de ondernemers en de jeugd. Pas als dat is gebeurd, kan de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aangepast worden. Tijdens de stemming over dit voorstel bleken twee leden van LSNZ en de voltallige fractie van PvdA-GroenLinks tegen. Gemeenteraadslid Louis Koppel van die laatste partij stelde, dat dit voorstel ,,een verkeerd signaal afgeeft'', maar de vier stemmen waren bij lange na niet genoeg. Zestienjarige pubers mogen ook na 22:00 uur de straten op om zich vervolgens in de kroegen te begeven tussen de alcoholgenietende volwassenen.