Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

Felle kritiek op verplaatsing varkenshouderij

WOUBRUGGE > De verplaatsing van varkenshouderij Kroes naar de Kruisweg 24 levert grote problemen op voor de naburige paardenmanege. Dat stelde advocaat Carst Teiwes van Berntsen Mulder Advocaten tijdens de beeldvormende vergadering van woensdag 14 december. Hij sprak in namens zowel de eigenaar (Van Wijk) als de huurder (Puts) van de manege.

Na jaren van praten heeft Kroes de steun van de gemeente én de Provincie Zuid-Holland, dat hij zijn bedrijf mag verplaatsen van de A. de Graaflaan 20 naar het buitengebied van deze gemeente. Wel blijft er nog tegenstand van de gemeente Nieuwkoop en de beheerders van de paardenmanege. Teiwes verweet het gemeentebestuur een ,,tunnelvisie. Kroes moet koste wat het kost uit het dorp en de zorgen van Van Wijk worden genegeerd.'' Hij riep het college op om naar een andere locatie in het buitengebied te zoeken. ,,Een flink aantal ruiters heeft aangegeven te vertrekken als de plannen van Kroes doorgaan. Ze willen geen risico nemen met hun paarden. Ook nieuwe huurders komen niet meer, als er een varkenshouderij naast staat.''

In de manege staan namelijk niet alleen ploegpaarden, maar ook de creme de la creme uit de ruiterwereld. Paarden, die een waarde van zo'n 90.000 euro vertegenwoordigen. Op de manage worden Nederlands Kampioenen, Europees Kampioenen en zelfs een Wereldkampioen verzorgd. De toekomstige aanwezigheid van honderden varkens op een steenworp afstand is voor veel van deze paardeneigenaren reden om nu al rond te kijken naar een andere manege met vergelijkbare voorzieningen. Ook de hobbypaardenhouders willen niet uitkijken op een varkensstal, waar nu nog de uitgestrekte weidevelden te zien zijn. En het geluid van de varkens zou ook storend zijn voor de circa honderd mensen die dagelijks buiten zijn om voor de paarden te zorgen. De advocaat liet nu al weten, dat een schadeclaim opgesteld wordt, als Kroes daadwerkelijk naar de Kruisweg mag verhuizen. Boer Kroes gaf aan, dat hij bereid is bomen en struiken te planten, zodat het zicht op de varkenshouderij grotendeels weg is. Op maandag 23 januari praat de gemeenteraad verder over dit onderwerp; dan zal ook een vertegenwoordiger van de gemeente Nieuwkoop inspreken.


Joep Derksen