Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 december 2016

Groenste dorp

LISSE > Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om mee te doen aan de verkiezing 'Groenste dorp van Nederland' van Entente Florale. Na jaren van bezuinigingen is er nu dus weer tijd voor 'leuke' dingen.

Het komende jaar gaat een jury bekijken hoe het in Lisse staat met het zichtbare groen, cultuurhistorisch erfgoed en duurzame initiatieven. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) laat hierover weten: ,,Het leuke van deze competitie is dat we op een positieve manier naar ons groen kijken. We laten onze sterke punten zien. Als het over groen gaat hebben we het vaak over onkruid of bomen die gekapt moeten worden. Nu gaat het over al het mooie groen wat Lisse te bieden heeft!''

De gemeente hoopt, dat de jury enthousiast wordt over de bloemententoonstelling Keukenhof, het daarnaast gelegen Keukenhofbos en 't Huys Dever. Het is voor het dorp alleen jammer, dat de jurering in mei en juni plaats vindt: op het moment dat de bloemen op Keukenhof al lang verwelkt zijn.

Afgelopen jaar dong ook de gemeente Nieuwkoop mee naar de titel 'Groenste dorp van Nederland'. Bijna honderdduizend euro werd uitgegeven om de gemeente voor deze competitie op te knappen. Hierbij haalde deze gemeente de derde plaats; van in totaal slechts vier deelnemers. Hoeveel geld gaat deelname aan deze wedstrijd kosten voor Lisse? Een gemeentelijk woordvoerder laat weten, dat dit 5.000 euro is.

Maar is het de gemeente wel waard om te strijden in een wedstrijd waar slechts een handjevol gemeenten aan meedoen? Hoe past de wens om mee te doen aan deze groenwedstrijd in het feit, dat verenigingen en stichtingen de afgelopen jaren zwaar gekort zijn in hun subsidies? Waarom is het te rechtvaardigen, dat er nu wel geld is voor een wedstrijdje? De woordvoerder: ,,Leuk he, dat we meedoen! We betalen 5.000 euro. Hiervoor krijgen we een deskundige jury op bezoek en een uitgebreid rapport. Verdere investeringen zijn bestaande programma’s die we (al dan niet versneld) uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het project Aantrekkelijkheid Lisse.''


Joep Derksen