Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 december 2016

Ledverlichting in ontwikkeling

NOORDWIJK - De gemeente wil steeds meer ledverlichting gebruiken langs de straten. Deze lampen moeten energiezuiniger zijn, maar uiteindelijk kost het wel meer geld. In de komende vijf jaren stijgen de onderhoudskosten met meer dan 75.000 euro, terwijl er maar voor zo'n 5.000 euro aan energielasten bespaard wordt.

En daar komt bij, dat de ledverlichting niet door iedereen even goed gewaardeerd wordt. Zo vond raadslid Duijndam (VVD), dat het in de Dahliastraat een stuk donkerder is geworden door de ledverlichting. ,,Ga niet te pas en te onpas dimmen om kosten te besparen.'' De raadscommissieleden vroegen zich af, of de ledlampen in de straatverlichting ook zo afgesteld kunnen worden, dat ze harder gaan schijnen, wanneer er een voetganger voorbij gaat. Dat blijkt al te gebeuren, zo liet een ambtenaar weten. En wel op de parkeerterreinen langs de Koningin Astrid Boulevard, waar de verlichting met een sterkte van 30% brandt. Tot er een auto, voetganger of fietsers langs komt waardoor de verlichting naar 100% gaat. En wel met drie lantaarnpalen tegelijk, in de richting van de passant.

Ook kregen de politici te horen, dat de led-verlichting op bepaalde uren feller en minder sterk wordt. Op de Northgodreef, Gooweg en Beeklaan gaat de lichtsterkte om 21:00 uur en 24:00 uur telkens een beetje omlaag. Maar om 06:00 uur gaat de lichtsterkte weer omhoog, omdat er daarna ook weer meer mensen de straat op gaan. En mocht er ergens in het dorp een calamiteit plaatsvinden, dan heeft de politie de mogelijkheid om alle led-verlichting in het dorp op te schroeven naar 100% lichtsterkte. Overigens gaat de gemeente niet meer investeren in het laten werken van led-straatlampen op basis van zonnepanelen. Hier is al een proef mee gedaan, maar deze blijkt faliekant mislukt, zo liet de ambtenaar weten.