Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 januari 2017

Aan de slag met Dorpshart

LEIMUIDEN > Bijna de voltallige gemeenteraad stemde vóór het goedkeuren van het 'Bestemmingsplan Dorpshart Leimuiden, noordelijk deel'. Na ruim twee jaren praten, moet het noordelijke deel dan eindelijk ontwikkeld gaan worden.

Vijf jaar lang probeerde het bedrijf Leyten tevergeefs om het Dorpshart te ontwikkelen. In 2014 meldde Woondiensten Aarwoude zich nog bij de gemeente met het voorstel om een miljoen euro te betalen voor de grond aan de noordkant van het Dorpshart, zodat daar sociale woningbouw gerealiseerd kan worden. Maar de raad koos er voor, om in zee te gaan met een groepje Leimuidenaren, die aangaven het hele Dorpshart te kunnen ontwikkelen. Nadat zij het vertrouwen hadden gekregen van de raad, bleek echter, dat de door hen benaderde onderneming, Smit's Bouwbedrijf BV, zich in eerste instantie alleen wilde richten op het noordelijke deel. Het zuidelijk deel van het dorpshart wordt later pas ontwikkeld.

De plannen zijn voor de meeste Leimuidenaren inmiddels wel bekend. Aan de noordzijde, op de voormalige locatie van Maarse en Kroon, komt een dorpshaven met ligplaatsen voor recreanten en toekomstige bewoners. De voormalige boerderij van Van Beijeren komt hierdoor direct aan het water te liggen. Hieromheen worden 21 gezinswoningen gebouwd, in verschillende prijsklassen met beschikbaarheid van een eigen ligplaats, en zes sociale appartementen met voorzieningen.

Het deelgebied Zuid wordt ingericht ten behoeve van winkel- en andere voorzieningen, starters- / seniorenwoningen, appartementen en gezinswoningen. Dan gaat het om zo'n 25 gezinswoningen en 24 appartementen, waarvan tien voor de vrije sector en 14 sociale appartementen. Halverwege dit jaar kan begonnen worden met de werkzaamheden. De meeste politieke partijen, zien graag dat de eerste paal de grond in gaat. Alleen fractievoorzitter Ton van Velzen (LKB) stemde tegen: ,,Het (gebied, JD) moet aan twee kanten tegelijk ontwikkeld worden. Dat wordt nu losgelaten. Veel zaken zijn nog te prematuur.'' Maar die ene stem was bij lange na niet genoeg; met 16 stemmen voor en één tegen keurde de raad het 'Bestemmingsplan Dorpshart Leimuiden, noordelijk deel' goed.
Joep Derksen