Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

Column

Onrust

Al in november werd bekend, dat er plannen zijn voor tien woonunits aan de Floraweg 122. In die woonunits van het bedrijf Wesselman Flowers BV moeten maximaal zestig Poolse medewerkers komen wonen. Lang bleef het stil aan de Floraweg; je zou haast denken dat iedereen het er mee eens was.

Maar maandag 16 januari barstte de bom; een aantal omwonenden was naar het gemeentehuis gegaan om hun onvrede te uiten over de mogelijke bouw van die woonunits. En dat ging soms in niet mis te verstane bewoordingen, waarde columnlezer. De gemeenteraadsleden kregen uitspraken te horen als: ,, Er komt een gettowijk met arbeidsmigranten naast ons huis'' en ,,Wie wil er tegenover een Polencamping wonen?''

Het is natuurlijk niet goed, om mensen al te veroordelen nog voordat ze ergens komen wonen. En de link met het woord 'getto' is al helemaal ongepast, want dat refereert toch aan de woonwijken in onder meer Amsterdam tijdens de tweede wereldoorlog, waar de Joodse inwoners gedwongen werden om te leven tot het moment dat ze werden afgevoerd naar de concentratiekampen.

Aan de andere kant is de onrust over de komst van de woningen wel te begrijpen, omdat er legio verhalen bekend zijn over werknemers uit Oost-Europese landen, die tijdens de weekenden tot diep in de nacht met tientallen vrienden bij elkaar komen om luidruchtig aan Bacchus te offeren. En daarbij de omwonenden wakker houden. Bovendien is het ook niet erg handig geweest van het betreffende bedrijf om pas op 6 januari van dit jaar een brief te sturen naar omwonenden, met daarin de bevestiging, dat er plannen zijn voor huisvesting van de Poolse werknemers. Met daarin de zin: ,,Wij begrijpen dat het plan tot huisvesting bij u als omwonende reacties op kan roepen.'' Maandag 16 januari bleek, dat deze initiatiefnemers dat in ieder geval heel goed begrepen hebben.

De onrust wordt niet verminderd, door het feit dat er op dat deel van de Floraweg 93 mensen wonen. Dan is de komst van zestig nieuwe bewoners indrukwekkend voor de mensen, die al tientallen jaren genieten van rust en ruimte. Nu al dreigen de omwonenden met gerechtelijke stappen tegen de komst van de woonunits die daar tien jaar moeten staan. Het college staat positief tegenover de wens van het bedrijf om de mogelijkheden voor de woonunits te onderzoeken. De gemeenteraadsleden hebben aan wethouder Herman Haarman (D66) aangegeven, dat ze de vinger aan de pols willen houden. Als het maar geen Poolse landdag wordt....


Joep Derksen