Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 januari 2017

Column

Verzoening

Alea iacta est. Oftewel: de teerling is geworpen. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) maakte vorige week bekend, welke locaties in de gemeente het best in aanmerking komen voor de bouw van extra sociale woningen. De omwonenden van het Vlietpark in Hoogmade zullen extatisch zijn; het stuk groen, dat op de nominatie stond om volgebouwd te worden, blijft in haar huidige staat bestaan.

Maar ook de bewoners van het Hoogmadese Noordeinde die, in hun strijd tegen de komst van de extra sociale woningen, het Vlietpark als alternatieve locatie hadden aangedragen bij de gemeenteraad, zijn blij. 'Dankzij' de molenbiotoop kunnen de huizen maar beperkt de hoogte in en wordt het dus niet rendabel om daar enkele tientallen sociale appartementen te plaatsen.

Wie waarschijnlijk geen fles champagne opentrokken, waren de Verontruste Hoogmadenaren. Na hun jarenlange strijd tegen de komst van huizen naast de brede school, is het gemeentebestuur nu van plan om op die locatie tien seniorenwoningen te plaatsen. Deze huizen vallen onder de sociale huursector en zijn geschikt voor mensen die er van afhankelijk zijn dat de voorzieningen op loopafstand bereikbaar zijn.

Ook voor de omwonenden van het Van Egmondterrein in Woubrugge, het Connexxionterrein in Leimuiden en de Schoolbaan Roelofarendsveen lijkt de komst van de extra sociale woningen onomkeerbaar. Onderzoeken hebben aangetoond dat die locaties geschikt (genoeg) zijn voor de bouw van dit type woningen. Het lijkt er dus op, waarde columnlezer, dat het verzet tegen deze woningen gestaakt kan worden. Dat is wellicht ook het verstandigst, want als meedenkende omwonende kun je over het algemeen toch veel meer bereiken dan als protesterende activist.

Daarnaast is het zo, dat er veel inwoners van deze gemeente al jarenlang wachten om een nieuwe sociale woning te betrekken. Zullen we deze mensen dat geluk dan maar gewoon gaan gunnen? Het is een nieuw jaar; dus mijn voorstel is om te helpen aan een betere omgeving en een fijnere toekomst voor onze mede-inwoners. En laat het gemeentebestuur dan ook veel welwillender zijn, waar het gaat om het inwilligen van wensen van omwonenden. Zodat we met ons allen kunnen zorgen voor een beetje beter Kaag en Braassem.


Joep Derksen