Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 januari 2017

Gemeente bijt weer in het stof in Zaak Dankers

OEGSTGEEST > De 'Zaak Dankers' blijft het college van burgemeester en wethouders, maar ook de gemeenteraad achtervolgen. Angstvallig hebben het gemeentebestuur en de gemeenteraad vastgehouden aan geheimhouding over informatie met betrekking tot de brug van Oegstgeest. Maar de procedurele regels zijn overtreden en keer op keer krijgt de indiener van het Wob-verzoek, Frank Dankers, gelijk van de Commissie Bezwaarschriften en nu ook van de rechter.

Afgelopen week werd de uitspraak bekend van de beroepszaak bij de Rechtbank in Den Haag. Dankers werd – weer – in het gelijk gesteld. De gemeenteraad heeft in mei vorig jaar –op dringend verzoek van het College - ten onrechte besloten, dat het verzoek van Dankers om de geheimhouding op te heffen, niet-ontvankelijk is. Dat blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank, die heeft bepaald dat iemand met een Wob-belang om opheffing geheimhouding mag verzoeken. Dankers concludeert: ,,Ik ben in feite bijna twee jaar lang aan het lijntje gehouden. De gemeenteraad én het college hebben stelselmatig de adviezen van de Commissie Bezwaarschriften genegeerd." De uitzondering hierbij was Lokaal die als enige fractie tegen het besluit had gestemd.Het is echter maar de vraag of het stuk nu openbaar wordt. Het college heeft een advies van Pels Rijcken over de betreffende nog te bouwen brug inmiddels "voor intern beraad" verklaard. Nu al is duidelijk, dat Dankers het er niet bij laat zitten. De gemeente Leiden heeft volgens Dankers ,,wel een opening geboden om het stuk openbaar te maken, maar wil voorlopig Oegstgeest niet voor het hoofd wil stoten''. Dankers geeft aan: ,,Door de houding van het College en de raad voel ik me gedwongen telkens een volgende stap te zetten. Ik schep hier geen genoegen in, maar als Oegstgeest er een bestuurlijk rommeltje van maakt, moet dat aan het licht komen.''