Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2017

Bestraft voor scheiden van afval

KAAG EN BRAASSEM > De illusie, dat het scheiden van afval ook goed is voor de portemonnee, is definitief doorgeprikt. De gemeente moet namelijk juist méér geld gaan betalen, omdat de inwoners het restafval beter scheiden van het herbruikbare afval. Meerdere politieke partijen vinden dit niet uit te leggen.

Het afvalverwerkingsbedrijf Cyclus heeft medegedeeld, dat Kaag en Braassem meer geld moet gaan betalen. Deze mededeling deed inwonerraadslid Nick van Egmond (D66) tijdens de fractievergadering van zijn partij op maandag 13 februari. Hij vond het onvoorstelbaar en liet weten, dat dit gevoel ook gedeeld wordt door Ton van Velzen, fractievoorzitter van Liberaal Kaag en Braassem.

Van Egmond informeerde zijn partijgenoten, dat de hogere prijzen komen door 'marktwerking': ,,We bieden meer gescheiden afval aan, maar er is minder vraag naar gescheiden afvalverwerking.'' Hij vroeg zich af: ,,Wat heeft dit voor gevolgen voor diftar en de afvalheffingen? Dit is geen goede ontwikkeling. We gaan het scheiden van afval introduceren, maar als je hier voor gestraft wordt, voelt dat dubbel.'' Hierop opperde gemeenteraadslid Gino Wesselman, dat hierover contact moet worden opgenomen met de landelijke partij-afdelingen.

Ook fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) vindt de verhoging van de Cyclus-tarieven 'belachelijk'. Ze laat weten: ,,Dat is een heel verkeerd signaal. Aan de ene kant moeten we scheiden en zou het goedkoper worden. Maar dat is dus niet zo; het wordt alleen maar duurder. Je haalt hierdoor de prikkel weg om werkelijk te scheiden. We hebben het college de opdracht gegeven om te zorgen dat de tarieven omlaag gaan en niet omhoog.'' De vraag is wel, in hoeverre deze opdracht ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.


Joep Derksen