Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Niet verstuurde brief kost gemeente 120.000 euro

Nieuwkoop > Foutje, bedankt! Doordat een ambtenaar vergeten was om een brief te schrijven, zodat in 2016 het huurcontract kon worden opgezegd voor het gebruik van de gemeentewerf Schoterhoek, moet de gemeente dat terrein nu nog drie jaar langer huren. Hiermee wordt de gemeenschap opgezadeld met een kostenpost van 120.000 euro. ,,En dat is geld, wat we beter hadden kunnen uitgeven aan scholen of zonnepanelen'', zo liet fractievoorzitter Nicolette Oosterhof (CDA) weten.

Joep Derksen

Al jaren huurt de gemeente het terrein van de gemeentewerf van een particulier. Maar ook zijn er sinds 2009 al plannen om een nieuwe gemeentewerf te bouwen. Die nieuwe werf was gepland voor 2016 en dan zou de huidige gemeentewerf niet meer nodig zijn. In 2014 is er een gesprek geweest tussen de eigenaren van de grond en gemeenteambtenaren. Volgens een ambtelijk verslag verliep dat gesprek heel positief en zou er gesproken zijn over het opzeggen van het huurcontract in 2016. Maar daarna zijn deze uitspraken nooit schriftelijk bevestigd door de gemeente. Dus toen de grondeigenaren in 2016 het bericht kregen, dat de huur werd opgezegd, wezen ze de gemeente er op, dat Nieuwkoop volgens het contract de grond waarop de gemeentewerf stond, nog een aantal jaren langer moet uitzitten. Juridisch advies wees hierna uit, dat de gemeente geen poot heeft om op te staan. Met een fikse kostenpost van 120.000 euro tot gevolg.

Toch lijkt het college van burgemeester en wethouders er mee weg te komen. De oppositiepartijen CDA en MPN/PN probeerden donderdag 16 februari nog wel om burgemeester Frans Buijserd en wethouder Guus Elkhuizen (SBN) te wijzen op hun verantwoordelijkheden. Maar ze kregen geen steun van de overige partijen. ,,Er zijn dagen, dat zoveel geld niet in mijn achterzak zit. We hebben ons geërgerd aan het schijnbare gemakt waarmee een financiële fout met grote gevolgen afgedaan wordt'', aldus Oosterhof.

Buijserd nam de volledige verantwoordelijkheid op zich. 'Wethouder Elkhuizen heeft gedaan wat hij moest doen. Daarna zijn er dingen fout gegaan in de organisatie. Dit is een kwestie van de bedrijfsvoering Vastgoed, waarvan ik de portefeuille heb.' Hij lichtte de raadsleden in over de sfeer waarin het gesprek in 2014 werd gevoerd. 'Je moet je niet laten leiden door de sfeer. Soms krijg je met iemand te maken, waarna je denkt dat de afsprakenbrief diezelfde avond de deur nog uit moet. Die urgentie hebben we hier in 2014 niet gevoeld. Dat is triest, maar het is wel zo.''


Raadslid Jan Tersteeg (MPN/PN) gooide nog wat zout op de wond: 'Dit had voorkomen kunnen worden. Het bestuur is verantwoordelijk. We zitten er niet op te wachten om mensen weg te sturen, maar we moeten er op vertrouwen, dat goed gehandeld wordt. Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard.' Maar de coalitiepartijen gaven al aan, een motie van treurnis niet te ondersteunen. Raadslid Martin Hoekstra (D66): 'We zijn vroeg genoeg geïnformeerd tijdens een vertrouwelijke raadsvergadering. Het college heeft geprobeerd de schade te beperken, met de keuze die gemaakt is. Je kunt op alle slakken zout leggen, maar er zijn oplossingen bedacht, zodat het niet een structureel probleem is.' Raadslid Leen Mur (SBN) gaf zelfs 'complimenten aan het college, dat de schade uiteindelijk beperkt is gebleven.' De conclusie van de avond was voor fractievoorzitter Elias van Belzen (SGP/ChristenUnie): 'Het meest treurige van dit geval is, dat dit het vertrouwen van het bestuur aan kan tasten bij de inwoners, dat dit soort bedragen door onze fouten door onze vingers glippen.'