Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Omgevingswet zorgt voor hoofdbrekens

OEGSTGEEST > De invoering van de Omgevingswet moet niet zorgen voor dramatische veranderingen in het straatbeeld van dit dorp. Eigenlijk loopt het nu wel prima, waar het gaat om het aanvragen van vergunningen voor het verbouwen van een woning, zo vindt de politiek.

Vorige week waren alle inwoners uit het dorp uitgenodigd om op het gemeentehuis te komen praten over de invoering van de Omgevingswet, die in 2019 of 2020 wordt ingevoerd. Naast een groep gemeenteraadsleden had ook een handjevol inwoners de moeite genomen om de gang naar het gemeentehuis te maken. Daar kregen ze uitleg over wat de gevolgen zijn van de invoering van die Omgevingswet. Zo moet vanaf 2024 iedereen digitaal kunnen zien wat de mogelijkheden zijn op ieder perceel in Oegstgeest. De gemeente moet minder optreden als beoordeler van (aan)bouwplannen, maar de initiatiefnemers zouden juist hun plannen kunnen uitvoeren na overleg met en goedkeuring van de omwonenden. Dit kan leiden tot hogere huizen of volgebouwde tuinen.

De aanwezigen moesten zich buigen over de vraag of Oegstgeest in de toekomst de voorkeur kiest aan flexibiliteit of rechtszekerheid? En of de gemeente wil besturen of loslaten. De inwoners helemaal vrij laten om hun bouwplannen uit te voeren, zag niet iedereen zitten. Een van de inwoners putte uit zijn eigen ervaring: ,,Het klinkt heel idealistisch, maar er zijn bij ons nieuwe buren, die alle bomen uit hun tuin hebben gehaald. Ze hebben overal tegels gelegd om daar hun drie auto's te parkeren. Dat zijn zulke eigenwijze mensen; er valt niet met hen te praten.''

Toch zag een vertegenwoordiger van de Adviesraad Sociaal Domein wel kansen. Hij lichtte toe: ,,Ik zie mogelijkheden voor initiatieven als kleinschalige verzorgtehuizen. Dus ook in de vorm van een bedrijfsfunctie in de wijken.'' Dit idee werd opgepikt door commissielid Van Duren (VVD): ,,Het is een goed plan om in je tuin een huisje te maken, zodat je voor je ouder wordende ouders kunt zorgen.'' De gemeenteraad gaat zich later verder buigen over de manier waarop de Omgevingswet in Oegstgeest in de praktijk moet worden gebracht.


Joep Derksen