Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

RKBS Beekbrug gaat voorgoed dicht


LISSE > De basisschool Beekbrug sluit in augustus 2018 definitief haar deuren. Het aantal leerlingen is in de loop der jaren achteruit gehold. In het schooljaar 2018 – 2019 zouden nog maar 51 kinderen onderwijs volgen op de Beekbrug. En dat is niet meer vol te houden, zo maakte Sylvia Spierenburg, lid van het College van Bestuur van de overkoepelende Sophia Stichting woensdag 15 februari duidelijk. Het gaat niet alleen om de financiën, maar ook de kwaliteit van het onderwijs loopt gevaar als er veel te weinig leerlingen zijn.

Alle ouders zijn vorige week ook geïnformeerd, waarbij de sfeer grotendeels gelaten was; veel mensen hadden de sluiting al zien aankomen. Maar voor enkele ouders van zogeheten 'tweedekans leerlingen', die eerder vanaf een andere school naar de Beekbrug waren overgekomen, kwam het nieuws toch hard aan. Nu moeten zij voor hun kind weer een andere, voor hun kind geschikte, school vinden. Ces Oosterveer, Bovenschools Directeur, verzekerde dat de komende anderhalf jaar voor ieder kind wordt bekeken welke school het beste bij het kind past. Hiervoor wordt in eerste instantie gekeken naar de basisscholen die vallen onder de Sophia Stichting, dan wel de PCPO waar op 1 januari 2018 waarschijnlijk mee wordt gefuseerd.

De opheffing en fusies van de basisscholen van de PCPO en Sophia Stichting lijken elkaar in rap tempo op te volgen. Eind januari kwam het nieuws, dat De Rembrandtschool in Lisse al in augustus sluit. En een week later werd gemeld dat de Warmondse basisscholen De Waaier en Het Landtgoed samengaan. Nu is dan de doodsklok geluid voor de 87 jaar oude Beekbrug. Dat is voorlopig de allerlaatste school die moet sluiten danwel fuseren, zo laat Oosterveer weten. Maar de komende jaren gaat het bestuur van de scholen wel kijken naar mogelijkheden om nieuwe 'Integrale Kindcentra' op te zetten in de Bollenstreek. Spierenburg:,,Op termijn worden mogelijk ook andere scholen opgeheven. We moeten kijken wanneer gebouwen zijn afgeschreven. Dat zou over vijf jaar of tien jaar kunnen zijn.''

Maar de sluiting van de Beekbrug is onvermijdelijk. Ooit zaten hier meer dan 250 kinderen in het gebouw en kwamen de leerlingen zelfs vanaf Kaageiland om er onderwijs te volgen. Tot in de jaren '60 van de broeders en de nonnen en daarna kwamen de jongens en meisjes bij elkaar in de klassen. De bouw van extra woningen in De Engel kan de schoolsluiting ook niet voorkomen; veel van deze ouders kiezen er voor om hun kinderen naar de Josephschool te brengen. Met slechts enkele tientallen leerlingen zou het onderwijs op de Beekbrug alleen in combinatieklassen kunnen worden uitgevoerd, waarbij het belang van de leerlingen in gedrang komt. Bovendien lijdt de Sophia Stichting dit jaar al 70.000 euro verlies op De Beekbrug, door het geringe aantal leerlingen.

De acht personeelsleden mogen blijven werken bij de Sophia Stichting; zij worden in andere scholen ingezet. De komende anderhalf jaar wordt voor de leerlingen uit de groepen 1 t/m 6 gekeken of ze bijvoorbeeld naar het IKC Josephschool in Lisse of de basisscholen De Rank en De Springplank in Sassenheim kunnen gaan. Wethouder Adri de Roon (D66) laat weten, het ,,buitengewoon jammer'' te vinden, dat de Beekbrug moet sluiten. ,,Ik kan me voorstellen, dat het een enorme teleurstelling is.'' De gemeente is nu aan het onderzoeken, of het schoolgebouw en de grond inderdaad toebehoort aan Lisse. De komende jaren wordt bekeken wat de toekomst van het monumentale pand wordt en of het gesloopt wordt, dan wel wordt gebruikt voor andere activiteiten.


Joep Derksen