Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Wethouder over uitspraak Gerechtshof: ,,Kwalijke zaak''

KAAG EN BRAASSEM > De uitspraak van het Gerechtshof, dat de gemeente de aanbesteding voor de jeugdzorg verkeerd heeft geregeld, heeft geen gevolgen voor de zorg voor de kinderen en hun gezinnen. Deze verzekering deed wethouder Henk Hoek tijdens de raadsvergadering van maandag 20 februari.


Tot het einde van dit jaar is de jeugdzorg verzekerd; de huidige instanties blijven het werk doen. Het gemeentebestuur had er eigenlijk op gerekend, dat dit maar voor een half jaar zou zijn, maar die termijn wordt dus doorgetrokken tot 31 december van dit jaar. In de tussentijd gaat Kaag en Braassem een nieuwe aanbesteding uitschrijven om 'zorg op maat' te leveren aan de kinderen. Maar de wethouder wond er geen doekjes om: ,,Dit heeft financiële consequenties. We moeten daar geen illusies over laten bestaan. Hoe dat in het nieuwe aanbestedingstraject zal gaan, is nog moeilijk te becijferen. We moeten zorgvuldig omgaan met de risicoverdeling, zoals die in eerste instantie in het aanbestedingsdocument is terecht gekomen.'' Dan gaat het vooral om de vraag, in hoeverre de gemeente moet opdraaien voor de extra kosten van jeugdzorg, als blijkt dat er veel meer kinderen geholpen moeten worden, dan waar rekening mee was gehouden. Hoek: ,,Wat het gaat kosten, kan ik nu nog niet berekenen. De rechtbank zegt, dat het niet vanzelfsprekend is, dat we de bedragen van de rijksoverheid als uitgangspunt mogen nemen. Dat is een kwalijke zaak. Er zitten goede rekenmeesters in den Haag die het model hebben berekend en overgedragen aan de gemeente. Maar de rechter zegt dat we dat niet als uitgangspunt moeten nemen.''