Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 maart 2017

50.000 euro voor verenigingen

OEGSTGEEST > Verschillende verenigingen hebben een cadeautje van de gemeente gekregen. Dit cadeautje was volgens verschillende raadsleden eigenlijk bedoeld om verenigingen te ondersteunen, die anders zouden omvallen. Maar in de praktijk pakte dat toch anders uit.

Zo krijgt Boogschutvereniging Attila 800 euro voor de aanschaf van beginnersclubbogen. Scouting Derja mag 5.000 euro in de zak steken voor aanpassingen aan het clubgebouw. Buurtvereniging Buitenlust incasseert 7.194 euro voor aanpassingen aan de keuken en het clubgebouw en de penningmeester van tafeltennisvereniging Pecos is blij met de komst van 2.030 euro als bijdrage voor de aanschaf van zonnepanelen en/of ledverlichting.

Zwemvereniging Vivax kan nu een basis scorebord kopen en krijgt hiervoor 6.000 euro van de gemeente. Korfbalvereniging Fiks kan helemaal op de duurzame toer gaan, want de gemeente kent deze club zelfs 16.189 euro toe als bijdrage aan nieuwe zonnepanelen. De Scouting Sagara's tikt 9.587 euro bij als bijdrage voor de nieuwbouw van een loods.


In een raadsmededeling laat het college weten, dat het doel van deze eenmalige subsidie is, om organisaties ,,meer zelfredzaam te laten en (meer) op eigen kracht kunnen laten voortbestaan.'' Alle verenigingen en stichtingen konden tot 1 oktober vorig jaar een aanvraag indienen. Dat leidde tot tien aanvragen van acht organisaties voor een totaalbedrag van bijna 900.000 euro. Dit ondanks het feit, dat in gesprekken door de gemeente al was aangegeven, dat het maximumbedrag 250.000 euro zou zijn. Het plan voor een Cultuurfabriek koste volgens de aanvragers 666.750 euro. Dat valt dus buiten deze regeling. Wel wordt het restantbedrag van 200.000 euro, dat de gemeente nu nog overhoudt, mogelijk in de toekomst gebruikt als bijdrage voor de Cultuurfabriek. Wethouder Marien den Boer (CDA) informeerde vorige week: ,,Dit was een eenmalige subsidieregeling, die we niet opnieuw zullen openstellen.''