Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.300, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 april 2017

Monumentenlijst vastgesteld in juni

NOORDWIJK > De meeste eigenaren van panden die op de voorgestelde gemeentelijke monumentenlijst staan, vinden dit prima. Maar een achttal inwoners is er niet blij mee, dat hun pand voortaan moet voldoen aan allerlei onderhouds- en verbouwregels. Het was dinsdag 21 maart reden voor CDA, VVD en LSNZ om te pleiten voor een systeem, waarbij de aanwijzing van een pand tot gemeentelijk monument alleen gebeurt, als de pandeigenaren er zelf mee instemmen.


Maar dit pleidooi vond geen gehoor bij wethouder Marie José Fles. Ze liet weten, dat het college van burgemeester en wethouders nog gesprekken zal hebben met de tegenstribbelende eigenaren. En dat het college dan nogmaals gaat nadenken over de vraag of die panden inderdaad op de monumentenlijst komen te staan. Maar ze verwacht, dat het definitieve besluit over de aanwijzing van de panden op die lijst in juni zal gebeuren. Gemeenteraadslid Louis Koppel (PvdA/GroenLinks) vond dit prima: ,,Het gaat over het erfgoed van Noordwijk. Het algemeen belang gaat voor.'' Maar zijn collega Theo Alkemade (CDA) stelde: ,,Wij vinden de menselijke kant belangrijker. Als die stimuleringsregeling (voor onderhoud van monumenten, JD) zo mooi is, kan op basis van vrijwilligheid het percentage (van de eigenaren dat wil meewerken, JD) oplopen naar 100%.''